Η Βρετανική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας GCHQ δεν είναι απλώς ικανή στο να χειραγωγεί αλλά και να μεταβάλλει πολλές από τις πιο διαδεδομένες υπηρεσίες επικοινωνιών όπως το Facebook ή το YouTube αλλά και τις τηλεφωνικές κλήσεις.

Η ιστοσελίδα The Intercept αποκάλυψε σήμερα έγγραφα (μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ) του ρεπόρτερ Gleen Greenwald, ο οποίος εδώ και καιρό συνεργάζεται με τον Edward Snowden, σε μία προσπάθεια να ξετυλίξουν το κουβάρι και να αποκαλύψουν τις παράνομες τακτικές παρακολούθησης της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Το πρόγραμμα "WARPATH" επιτρέπει "τη μαζική αποστολή γραπτών μηνυμάτων για τη στήριξη μιας εκστρατείας επιχείρησης πληροφοριών". Ένα άλλο πρόγραμμα, το "BURLESQUE" προσφέρει "τη δυνατότητα να σταλούν μαζικά spοofed μηνύματα κειμένου SMS". Ο συνδυασμός των δυο αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για να διασπείρει ψευδείς πληροφορίες με στόχο την εξαπάτηση (για παράδειγμα η αποστολή μαζικών μηνυμάτων από παραποιημένους αποστολείς μπορεί να διαταράξει/ διασπάσει ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας).

 

Τα εργαλεία έχουν επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα στο Facebook. Το σύστημα "CLEAN SWEEP" επιτρέπει στη GCHQ να "παραποιεί τις ενημερώσεις στο τοίχο ενός ατόμου ή ακόμα και ολόκληρων χωρών", ενώ το προγραμμα "GESTATOR" δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης ενός συγκεκριμένου μηνύματος" (αυξάνοντας την απήχηση) σε "δημοφιλείς ιστότοπους ενημέρωσης" (το έγγραφο αναφέρει συγκεκριμένα το YouTube).

 

Τέλος, το πρόγραμμα "UNDERPASS" επιτρέπει την αλλαγή του αποτελέσματος διαδικτυακών δημοσκοπήσεων ενώ άλλες υπηρεσίες στοχεύουν στους χρήστες του "Second Life". Αξίζει να σημειώσουμε πως τα έγγραφα, παρ' ότι διέρρευσαν σήμερα, έχουν ενημερωθεί τελευταία φορά από τη GCHQ στις 5 Ιουλίου του 2012.

 

Η λίστα που περιγράφεται στα έγγραφα περιέχει αναλυτικά και άλλες υπηρεσίες/ προγράμματα που χρησιμοποιεί η GCHQ. Σε αυτές, συμπεριλαμβάνεται και η ικανότητα της να εισχωρεί και να καταγράφει τις ενέργειες σε υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε απομακρυσμένα τερματικά με τη χρήση εγγράφων από το Microsoft Office ως trojan horses και άλλων παρομοιων τεχνικών εισβολής.

 

Link.png Site: Engadget