Κι ενώ η τρισδιάστατη εκτύπωση οργάνων είναι μια υπέροχη ιδέα -φανταστείτε να μην υπάρχουν πια λίστες για μεταμόσχευση οργάνων- το επόμενο μεγάλο εμπόδιο για την εκτύπωση του εσωτερικού των οργάνων είναι η δημιουργία αρτηριών και αγγείων που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσει το όργανο.

Μια συνεργασία επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια των Σίδνεϋ, Χάρβαρντ, Στάνφορτ και MIT συνετέλεσε στην ανακάλυψη μιας λύσης σε αυτό το πρόβλημα.

 

Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν προηγμένο bioprinter προκειμένου να δημιουργήσει μικροσκοπικές ίνες. Στη συνέχεια, επικάλυψε τις ίνες με ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα και ένα υλικό με βάση τη πρωτεΐνη, το οποίο σκληραίνει κάτω από το φως και κατόπιν, αφαίρεσαν τις ίνες. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο από τριχοειδή αγγεία.

 

Ο Dr. Luiz Bertassoni, επικεφαλής έρευνας από το Πανεπιστήμιου του Σίδνεϋ, ανέφερε πως παρ' ότι έχουν ξαναδημιουργήσει τμήματα ιστών στο εργαστήριο και είναι σε θέση να το ξανακάνουν, η δυνατότητα εκτύπωσης με τέτοια ευκολία τρισδιάστατων ιστών με λειτουργικά τριχοειδή αγγεία είναι κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα.

 

http://vimeo.com/70042201

 

Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα 3D-printed όργανα, μπορείτε να πατήσετε το σύνδεσμο εδώ.

 

Link.png Site: Engadget