Μέχρι στιγμής ο ιός HIV δεν επιδέχεται θεραπείας γιατί εγκαθιστά το γονιδίωμά του στο ανθρώπινο DNA τόσο ύπουλα που είναι αδύνατον για το ανοσοποιητικό μας σύστημα να το απομακρύνει.

Μπορεί οι τρέχουσες θεραπείες να είναι αποτελεσματικές ωστόσο χρειάζεται πολύχρονη θεραπεία με πολύ ισχυρά φάρμακα προκειμένου να μην επανεμφανιστεί ο ιός. Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Temple πάντως, βρήκαν το τρόπο για να αποκόψουν μια και καλή τον ιό HIV από το DNA. Οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν ένα "κλώνο" του RNA για τον εντοπισμό του ιού καθώς και ένα ένζυμο που βοηθάει στην απομάκρυνση του.

 

Μια ομάδα ανέλυσε μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που μάχεται να πολεμήσει τον ιό και δημιούργησαν ένα μοντέλο RNA αποτελούμενο από 20 νουκλεοτίδια (δομικά στοιχεία RNA). Στη συνέχεια ο κλώνος εισάγεται στα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον HIV, όπως στα T-λεμφοκύτταρα. Εκεί, στοχεύοντας στη βάση του γονιδίου κατάφεραν να αποκόψουν τα 9.709 νουκλεοτίδια που αποτελούν το γονιδίωμα του. Δεδομένου ότι η έλικα του RNA δε περιείχε ανθρώπινες αλληλουχίες DNA, άφησε ανέπαφα τα κύτταρα του ξενιστή, και επομένως απαλλαγμένα από τον ιό HIV.

 

Αν και οι επιστήμονες εξάλειψαν τον ιό από τα καλλιεργημένα κύτταρα, υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια για να ξεπεραστούν ωσότου η συγκεκριμένη θεραπεία είναι έτοιμη για δοκιμές σε ανθρώπους. Λόγω της φύσης του ιού να μεταλλάσσεται πολύ εύκολα, υπάρχουν πολλές παραλλαγές τις οποίες η θεραπεία θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει. Μία ακόμη πρόκληση είναι να μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία σε κάθε μολυσμένο κύτταρο, ωσότου απομακρυνθεί τελείως ο ιός.

 

Ο Kamel Khalili, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Temple, ανέφερε πως εργάζονται πάνω σε πολλές στρατηγικές προκειμένου το κατασκεύασμα τους να τεθεί υπό προκλινικές μελέτες, και πως αυτό που θέλουν είναι να εξαλείψουν κάθε αντίγραφο του HIV-1 από τον ασθενή.

 

 

Source.png Πηγή: Engadget