Για περισσότερο από 25 συνεχόμενα χρόνια, τα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη βρίσκονταν σε αύξηση. Ωστόσο, ο αριθμός έχει αρχίσει επιτέλους να μειώνεται.

Συγκεκριμένα, από το 1980 μέχρι και το 2009 ο ετήσιος αριθμός περιπτώσεων εμφάνισης διαβήτη τριπλασιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, από 493.000 σε 1,7 εκατομμύρια διαγνώσεις τον χρόνο, σε άτομα ηλικίας 18 έως 79 ετών.

 

Από το 2009 όμως παρατηρείται μείωση, η οποία ωστόσο δεν χαρακτηρίζεται ως στατιστικά σημαντική. Επιπλέον, με βάση δεδομένα του 2014 (που ο αριθμός των διαγνώσεων ήταν 1,4 εκατομμύρια) το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) ανακοίνωσε ότι πρόκειται για την πρώτη σταθερή μείωση.

 

Μάλιστα, ο Edward Gregg, ερευνητής του CDC για τον διαβήτη, δήλωσε στη New York Times ότι τα ποσοστά του προκάλεσαν έκπληξη, διότι είχε συνηθίσει να συναντά μονάχα αύξηση όποτε έλεγχε τα ποσοστά.

 

Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η αιτία της μείωσης. Αφενός μπορεί να οφείλεται στο ότι η ασθένεια «έφτασε στην κορυφή» του αμερικανικού πληθυσμού. Αφετέρου μπορεί να είναι αποτέλεσμα των εκστρατειών υγείας που λαμβάνουν χώρα.

 

Άλλωστε, ορισμένες έρευνες έχουν εντοπίσει ότι η διατροφή των Αμερικανών έχει βελτιωθεί, η άσκηση έχει αυξηθεί και τα επίπεδα παχυσαρκίας είναι σταθερά. Όπως και να έχει όμως, τα 1,4 εκατομμύρια διαγνώσεων διαβήτη δεν είναι χαμηλός αριθμός.

 

Link.png Site: ArsTechnica