Για πρώτη φορά ένας παράλυτος άνθρωπος κατάφερε να κουνήσει το χέρι του, χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη του και... τη τεχνολογία.

Η ανακοίνωση έρχεται μερικές μέρες μετά την είδηση πως ένας παραπληγικός άντρας κλώτσησε τη μπάλα στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη βοήθεια ενός εξωσκελετού που μπορούσε να ελέγξει με τη σκέψη του. Φαίνεται πως η παράλυση στα χρόνια που έρχονται θα αποτελεί παρελθόν.

 

Ο Ian Burkhart πριν 4 χρόνια έχασε τη δυνατότητα να κουνάει οποιοδήποτε άκρο από το στήθος και κάτω, μετά από μία προσπάθειά να βουτήξει σε έναν ύφαλο, με αποτέλεσμα να σπάσει το λαιμό του.

 

Από τότε ο 23χρονος δε μπορεί να κουνήσει τα χέρια του από τους αγκώνες και κάτω. Παρά τη παράλυση, η ηλικία του και ο συγκεκριμένος τραυματισμός του, τον έθεσαν υποψήφιο για τη πειραματική διαδικασία κατά την οποία θα εξοπλίζονταν με έναν εικονικό νωτιαίο μυελό.

 

Η διαδικασία ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν γιατροί άνοιξαν μια μικρή τρύπα στο κρανίο του και εμφύτευσαν στον εγκέφαλό του ένα chip. Με αυτό το τρόπο, οι γιατροί εγκατέστησαν τη λεγόμενη "Neurobridge technology" η οποία στέλνει σήματα από τον εγκέφαλο του Burkhart σε ένα ειδικά σχεδιασμένο εξάρτημα/ μανίκι που διεγείρει τους ατροφικούς μυς του χεριού του. Με συνολικά 96 ηλεκτρόδια, το chip μπορεί να διαβάζει τα σήματα από τον εγκέφαλο του Burkhart και να τα στέλνει στο εξάρτημα, το οποίο μεταδίδει τη κίνηση σε συγκεκριμένους μυς που χρειάζονται για να κουνηθεί το χέρι του.

 

Ο Burkhart ξεκίνησε να ελέγχει το κέρσορα του ποντικιού στον υπολογιστή χρησιμοποιώντας τη σκέψη του και συνέχισε για αρκετό καιρό κάνοντας αρκετές δύσκολες εργασίες με τον υπολογιστή. Οι γιατροί θα θεωρούσαν πετυχημένο το πείραμα αν ο Burkhart κατάφερνε να κουνήσει έστω ένα δάχτυλο, αλλά τη περασμένη βδομάδα, ένας βιονικός νέος άντρας κατάφερε να χρησιμοποιήσει ένα κουτάλι απλά με τη δύναμη της σκέψης.

 

Αν και η επιστήμη φαίνεται πως είναι αρκετά βήματα μακριά από το να καταφέρει να κάνει τετραπληγικούς ανθρώπους να αφήσουν στην άκρη τα αναπηρικά καροτσάκια, μερικές θεραπείες για ορισμένους τύπους παράλυσης φαίνεται πως θα είναι σύντομα πραγματικότητα.

 

Αν χρειάστηκαν μόνο 2 χρόνια για να μεταβούμε από ένα "ρομποτικό" χέρι σε ένα ανθρώπινο χέρι ελεγχόμενο από τον εγκέφαλο, τότε η επόμενη ανακάλυψη είναι μόλις μία ανάσα μακριά με τη πρόοδο που σημειώνεται.

 

https://www.youtube.com/watch?v=fEbioFpdK5E

 

Link.png Site: Gizmodo