Εδώ και πολλά χρόνια, τεχνητά μέλη χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που έχουν χάσει κάποιο μέλος του σώματός τους. Τελευταία, υπάρχει και η δυνατότητα κίνησης τους χρησιμοποιώντας μυώνες στο σώμα. Πόσο καλύτερο όμως θα ήταν αν κάποιος μπορούσε να ελέγξει τη κίνηση τους απευθείας από το νευρικό του σύστημα;

Σε αυτή τη κατεύθυνση κινείται μία ομάδα του πανεπιστημίου Chalmers, η οποία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εμφυτεύσιμο προσθετικό σύστημα το οποίο βασίζεται αποκλειστικά στον έλεγχο μέσω του νευρικού συστήματος. Την ώρα που η υπάρχουσα τεχνολογία απαιτεί επιφανειακούς αισθητήρες, το συγκεκριμένο οστεοενσωματούμενο εμφύτευμα είναι δυνατό να φέρει μία θύρα USB, η οποία συνδέεται απευθείας με το νευρικό σύστημα προσφέροντας πολύ μεγαλύτερο επίπεδο ελέγχου του προσθετικού μέλους.

 

Επιπλέον, το σύστημα δεν είναι ευάλωτο σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές από εξωτερικές πηγές, επιτρέποντας για παράδειγμα στη περίπτωση ενός οδηγού φορτηγού (δείτε τα σχετικά videos), που έχασε το χέρι του πριν μία δεκαετία, να χειριστεί ένα ηλεκτρικό τρυπάνι με ευκολία.

 

 

Η ομάδα ήδη εργάζεται πάνω στην εφαρμογή της τεχνολογίας σε περισσότερους ανθρώπους, και αναζητεί τρόπους για να μπορεί το πρόσθετο μέλος να "επιστρέψει" ερεθίσματα, ώστε οι άνθρωποι που έχουν τέτοια μέλη να μπορούν να νιώσουν για ακόμη μία φορά τα αντικείμενα που αγγίζουν.

 

Link.png Site: Engadget