Φοιτητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν, η ομάδα FAST, σχεδίασαν το πρώτο σύστημα που επιτρέπει σε ένα λεωφορείο να χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας το μυρμηκικό οξύ.

Το σύστημα που σχεδίασαν παρουσιάστηκε επίσημα στις 6 Ιουλίου, και αποτελείται από ένα ηλεκτρικό λεωφορείο που συνδέεται με ένα μικρό τρέιλερ με την ονομασία REX (από το Range Extender) όπου και το μυρμηκικό οξύ μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

 

Το μυρμηκικό οξύ απαντάται σε φυσική μορφή σε τσουκνίδες και σε ορισμένα είδη μυρμηγκιών, αλλά παράγεται επίσης με οικονομικό τρόπο και με ασφάλεια και σε βιομηχανικό επίπεδο και χρησιμοποιείται συνήθως για τη διατήρηση ζωοτροφών.

 

Η ομάδα FAST χρησιμοποιεί ένα μίγμα που αποτελείται κατά 99% από μυρμηκικό οξύ και από έναν ενισχυτικό παράγοντα για τη δημιουργία υδροζίνης -η οποία έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερη πυκνότητα ενέργειας από μια μπαταρία- που αποτελεί και το καύσιμο του λεωφορείου. Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη διάσπαση της υδροζίνης, χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και επομένως επιτυγχάνεται ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

 

Το σύστημα είναι 42 χιλιάδες φορές ισχυρότερο από το μοντέλο υπό κλίμακα που είχε παρουσιάσει η ομάδα FAST του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν πέρυσι, το 2016, και είναι ικανό για την παραγωγή 25kW ισχύος. Αν και η φοιτητική ομάδα αυτή τη περίοδο πραγματοποιεί τις τελικές δοκιμές, ελπίζει ότι το λεωφορείο θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το τέλος της χρονιάς.

 

Link.png Site: Engadget