Μπορεί το CD ως μέσο αποθήκευσης να θεωρείται πλέον ξεπερασμένο, η Nero AG, όμως, δεν δείχνει διατεθειμένη να το βάλει εύκολα κάτω και φιλοδοξεί να μας κάνει να αγοράσουμε ξανά τα πάλαι ποτέ αγαπημένα μας δισκάκια. Αυτή τη φορά, όμως, όχι για να τα βάλουμε στους υπολογιστές μας, αλλά για να τα κρεμάσουμε στο μπαλκόνι μας.

Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανική εταιρεία ανέπτυξε έναν ειδικό αλγόριθμο που επιτρέπει την εγγραφή CD κατάλληλων στο να διώχνουν τα περιστέρια. Το λογισμικό έχει ήδη ενσωματωθεί στην τρέχουσα beta έκδοση του Nero Burning ROM ως επιπλέον επιλογή με τίτλο “Pigeon mode” και τα πρώτα σχόλια όσων το δοκίμασαν έκαναν την εμφάνισή τους στο Reddit, όντας κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Όπως εξηγεί στο The Verge ο δόκτωρ Karl-Heinz Rummenigge, επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του αλγόριθμου, «Μετά από μήνες παρατηρήσεων, διαπιστώσαμε πως δεν ήταν όλα τα CD που κρεμούσαμε εξίσου αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των πτηνών. Ενώ κάποια δισκάκια φαινόταν να μην τα επηρεάζουν καθόλου, κάποια άλλα λειτουργούσαν ως ένα είδος σκιάχτρου. Όπως διαπιστώσαμε, προς μεγάλη μας έκπληξη, καθοριστικό ρόλο έπαιζε ο τύπος των δεδομένων που είχαν εγγραφεί στον δίσκο. Με αμέτρητες δοκιμές και αρκετή δόση τύχης, καταφέραμε να ανακαλύψουμε τον βέλτιστο αλγόριθμο που διώχνει τους ιπτάμενους εισβολείς σε ποσοστό έως και 98%».

Φυσικά, ο δρ. Rummenigge εξηγεί πως ο βαθμός αποτελεσματικότητας του Pigeon mode εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: «παίζει ρόλο το υλικό του δίσκου, το χρώμα της επιφάνειας του, ακόμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η υγρασία. Σε καμία περίπτωση, πάντως, το ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές μας δεν έπεσε κάτω από το 85.5%».

Συμπλήρωσε, επίσης, πως παρόλο που μεμονωμένα περιστέρια έδειξαν τάσεις προσαρμογής στα εν λόγω CD (δεν αποκαλούνται τυχαία, άλλωστε, "κατσαρίδες του ουρανού"), περαιτέρω τροποποιήσεις του αλγόριθμου αποκαθιστούσαν την τάξη. Αυτό όμως είναι, για τον δόκτωρα, σημάδι ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. «Κερδίσαμε απλώς μια μάχη. Σημαντική μεν, αλλά μόνο μια μάχη. Ο αγώνας ανθρώπου εναντίον περιστεριού είναι ένας συνεχής πόλεμος που είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους».

Προς το παρόν η beta έκδοση του προγράμματος δεν είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό και, δυστυχώς, δεν μπορείτε ακόμη να την δοκιμάσετε αν δεν είσαστε πιστοποιημένοι beta testers της εταιρείας. Το insomnia ωστόσο έχει ήδη υποβάλλει σχετική αίτηση εγγραφής και σύντομα ελπίζουμε πως θα σας παρουσιάσουμε το πρώτο hands on. Η τελική έκδοση, πάντως, αναμενεται να κυκλοφορήσει και επίσημα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Εάν η ανταπόκριση του κοινού είναι θετική, η Nero δηλώνει αποφασισμένη να αφιερώσει ακόμη περισσότερους πόρους στο εγχείρημα και να το επεκτείνει σε άλλα πτηνά, όπως χελιδόνια και δεκαοχτούρες. Παράλληλα, οι έρευνες της εταιρείας στρέφονται και σε άλλους τρόπους εναλλακτικής αξιοποίησης των CD. Στην ερώτηση για το αν επιβεβαιώνει τις φήμες πως επόμενος στόχος είναι η εγγραφή CD βελτιστοποιημένων για χρήση ως σουβέρ, ο εκπρόσωπος της Nero απάντησε συβιλλικά “One battle at a time”.

TheVerge