Σίγουρα όλοι σας θα έχετε παίξει έστω μια φορά το εθιστικό Tetris, θα έχετε ακούσει τη γνωστή μουσική του αλλά και θα έχετε εκνευριστεί όταν χάνατε. Σήμερα το Tetris γιορτάζει τα 30α του γενέθλια, με τη σημερινή μέρα να ειναι γνωστή ως η "World Tetris Day", για τους gamers σε όλο το κόσμο.

Το 1984 ο Ρώσος Alexey Pajitnov εφηύρε το πιο διάσημο παιχνίδι όλων των εποχών, την περίοδο που εργαζόταν για τη Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών στη Μόσχα. Το 1989 έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές όταν η Nintendo το ενσωμάτωσε στο Game Boy, πουλώντας συνολικά 33 εκατομμύρια αντίγραφα και στα επόμενα 10 χρόνια το Tetris έφτασε σε κάθε υπολογιστή ή arcade μηχάνημα.

 

Σήμερα το παιχνίδι είναι διαθέσιμο σε κάθε συσκευή, με το Xbox One και το Playstation 4 να κυκλοφορούν νέες εκδόσεις του Tetris ως μέρος των εορτασμών της επετείου. Παρ'όλα αυτά ο Pajitnov δεν είδε τους κόπους του να ανταμείβονται, παρά μόνο μετά το 1996 όπου και του καταχωρήθηκαν επισήμως τα δικαιώματα, με τον ίδιο να δηλώνει πως δε φανταζόταν ποτέ πως θα γίνει τόσο πετυχημένο.

 

Από τότε το Tetris έχει καταλάβει μια θέση στα πιο ιστορικά παιχνίδια και έχει "κατέβει" συνολικά 425 εκατομμύρια φορές για φορητές συσκευές.

 

Υπάρχει μέχρι και ντοκιμαντέρ με την ονομασία "Ecstasy of Order" στο οποίο φανατικοί του Tetris συναγωνίζονται προκειμένου να βγει ο καλύτερος NES παίχτης παγκοσμίως. Ακούγεται πολύ δύσκολο αλλά η NES έκδοση του Tetris τελειώνει στους 999.999 πόντους και στο επίπεδο 29, γνωστό ως "death screen", ως το πιο ακατόρθωτο, καθώς είναι τόσο γρήγορο που δε προλαβαίνεις να αντιδράσεις.

 

Link.png Site: engadget

Link.png Site: TechCrunch