Πριν 35 χρόνια, ιστορία γράφτηκε στο χώρο της τεχνολογίας, με την κυκλοφορία του προσωπικού υπολογιστή της IBM.

Με τιμή $1565, το PC της IBM αποτέλεσε ακόμα και για την ίδια την εταιρεία κάτι πρωτόγνωρο, με υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας να αναρωτιέται «γιατί κάποιος θα θελήσει να πάρει σπίτι του έναν υπολογιστή». Στο αναλυτικό άρθρο που έχει αναρτήσει η IBM στην ιστοσελίδα της, αναφέρει μάλιστα και άλλη δήλωση στελέχους της εταιρείας λίγο μετά την κυκλοφορία του υπολογιστή, ο οποίο ανέφερε ότι «αυτός ο υπολογιστής θα προκαλούσε ντροπή στην ΙΒΜ».

 

Πάντως η ιδέα ενός υπολογιστή για το σπίτι δεν ήταν καινούρια, με εταιρείες όπως η Apple, η Commodore και η Atari να είχαν ήδη προχωρήσει σε κυκλοφορία των δικών τους προτάσεων, κάτι που οδήγησε την ΙΒΜ στο να αναθέσει στον William C. Lowe τη δημιουργία ενός πρωτότυπου, από το οποίο το πρώτο PC γεννήθηκε. Με κωδική ονομασία Chess, το μοντέλο 5150 ανακοινώθηκε στις 12 Αυγούστου του 1981 στη Νέα Υόρκη, δημιουργώντας αίσθηση. Τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά είναι ενδεικτικά της εξέλιξης που έχει επέλθει μέχρι τις μέρες μας, με επεξεργαστή Intel 8088, χρονισμένο στα 4.77MHz, μνήμη 16 kB ~ 256 kB και οθόνη των 11 ιντσών που μπορούσε να εμφανίζει 25 γραμμές κειμένου με 80 χαρακτήρες ανά σειρά.

 

 

Για το λειτουργικό σύστημα, η IBM απευθύνθηκε στη Microsoft η οποία δημιούργησε το PC Dos 1.0, σε μία ακόμη ιστορική κίνηση η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας του Bill Gates. Τα δύο επόμενα χρόνια που ακολούθησαν την κυκλοφορία του, το IBM PC βοήθησε σημαντικά στο να γίνει η χρήση υπολογιστή στο σπίτι από μια ασχολία για λίγους τεχνικά καταρτισμένους, σε μια φυσιολογική κατάσταση.

 

Link.png Site: IBM
Link.png Site: ']Wikipedia - IBM PC
Link.png Site: https://techcrunch.com/2016/08/12/ibm-for-president/?ncid=rss']TechCrunch

  • Like 1