Για τους φόβους που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη προειδοποίησε ξανά ο Elon Musk, αυτή τη φορά επισημαίνοντας ότι μπορεί να γίνει αιτία για να ξεσπάσει ο Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος.

Αφορμή για το σχόλιό του, μέσω του Twitter, ήταν πρόσφατη ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως όποια χώρα αποκτήσει τα πρωτεία στην τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει και παγκόσμιος κυρίαρχος.

 

Σύμφωνα με τον Musk, το μόνο ανησυχητικό σενάριο δεν είναι αυτός ο παγκόσμιος κυρίαρχος να ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο. Αντίθετα, είναι επίσης πιθανό τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί αυτή η χώρα να αποφασίσουν πως ένα προληπτικό στρατιωτικό πλήγμα [σε κάποιο αντίπαλο κράτος] αποτελεί την καλύτερη στρατηγική για τη νίκη.

 

Ο ίδιος δηλώνει πως του προκαλούν λιγότερο φόβο οι πυρηνικές “βλέψεις” της Βόρειας Κορέας, καθώς όχι μόνο μία βορειοκορεατική επίθεση με πυρηνικά θα σήμαινε “αυτοκτονία” για τη χώρα, αλλά δεν θα οδηγούσε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, ακόμη κι αν συνέβαινε. Έτσι, κατά τη γνώμη του, η τεχνητή νοημοσύνη είναι “πολύ πιο επικίνδυνη” από το καθεστώς της Pyongyang.

 

Link.png Site: Guardian