Δύο από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες αγοραπωλησίας παράνομων προϊόντων, τα AlphaBay και Hansa, τέθηκαν εκτός λειτουργίας έπειτα από έρευνες των διεθνών διωκτικών αρχών. Μέσω των δύο marketplaces διακινούνταν όπλα, ναρκωτικά, malware, αλλά και κλεμμένα δεδομένα.

Σύμφωνα με την Europol, μόνο στο AlphaBay υπήρχαν 250.000 καταχωρίσεις για ναρκωτικά και τοξικά χημικά. Η υπηρεσία εκτιμά πως άνοιξε ο δρόμος για εκατοντάδες νέες έρευνες στην Ευρώπη.

 

«Σήμερα δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα οι διακινητές ναρκωτικών και άλλοι εγκληματίες», σημείωσε ο Rob Wainwright, εκτελεστικός διευθυντής της Europol. Για «επιχείρηση ορόσημο» μίλησε ο Andrew McCabe, ο οποίος εκτελεί χρέη διευθυντή στο FBI.

 

To AlphaBay ήταν offline από τις αρχές του Ιουλίου, δημιουργώντας υπόνοιες στους χρήστες του πως είχαν επέμβει οι διωκτικές αρχές. «Έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας αρκετά περιστατικά Αμερικανών που πέθαναν καταναλώνοντας ναρκωτικά από το AlphaBay», σημείωσε ο Jeff Sessions, Γενικός Εισαγγελέας στις ΗΠΑ.

 

«Ένα θύμα ήταν μόλις 18 ετών τον Φεβρουάριο, όταν πέθανε από υπερβολική δόση ενός συνθετικού οπιοειδούς που είχε αγοράσει από το AlphaBay». Είπε επίσης ότι ένα 13χρονο αγόρι κατέληξε από υπερβολική δόση ενός συνθετικού οπιοειδούς το οποίο είχε αγοράσει μέσω του σάιτ από μαθητή Γυμνασίου.

 

Ο Sessions προειδοποίησε τους εγκληματίες που νομίζουν πως θα μπορούσαν να αποφύγουν τη σύλληψη χρησιμοποιώντας το dark web. «Δεν μπορείτε να κρυφτείτε», είπε, «θα σας βρούμε».

 

Οι έρευνες διεξήχθησαν από το FBI, την αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και την ολλανδική αστυνομία. Επίσης, στο έργο τους συνέδραμαν και οι διωκτικές αρχές άλλων χωρών, όπως της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Λιθουανίας.

 

Η ολλανδική αστυνομία πήρε υπό τον έλεγχό της το Hansa στις 20 Ιουνίου, με τη σύλληψη δύο ατόμων στη Γερμανία και την κατάσχεση σέρβερ στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Λιθουανία. Έτσι, μπόρεσαν να παρακολουθήσουν εν κρυπτώ τις εγκληματικές δραστηριότητας στην πλατφόρμα, πριν τη θέσουν εκτός λειτουργίας, έναν μήνα αργότερα.

 

Link.png Site: http://www.bbc.com/news/technology-40670010'][/url]BBC