Με τα ολοένα και μεγαλύτερα άλματα της τεχνολογίας στο τομέα της ρομποτικής, είναι πολύ πιθανό τα ρομπότ να προετοιμάσουν το έδαφος πριν οι άνθρωποι επισκεφτούν τον πλανήτη Άρη. Αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που χάσουν κάποιο βασικό μέλος τους;

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Όσλο σχεδίασαν ρομπότ τα οποία μπορούν να προσαρμόζονται σε περιβάλλοντα που δεν έχουν ξανασυναντήσει και που μπορούν ακόμα και να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία 3D printing για να εκτυπώνουν τα ίδια κάποιο μέλος τους. Για παράδειγμα, το ρομπότ στη εικόνα είχε τέσσερα άκρα αλλά προσαρμόστηκε και "έμαθε" να κινείται με τα τρία μέλη του όταν "ξεκόλλησε" το τέταρτο μέλος του. Μία άλλη κατηγορία ρομπότ θα μπορεί να αυτοσχεδιάζει και να αυτο-θεραπεύεται, αρκεί οι επιστήμονες να δώσουν τις σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να το κάνει, καθώς επίσης και πόσο γρήγορα θα περπατά, ποιο θα είναι το μέγεθος του ή η κατανάλωση ενέργειας. Στη συνέχεια, ένας αυτόνομος υπολογιστής θα λαμβάνει υπόψιν του τις εκατοντάδες επιλογές και τα 3D-print μέρη για να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο.

 

Αυτό που έχουν μέχρι αυτή την ώρα καταφέρει οι επιστήμονες, είναι να δημιουργήσουν χρησιμοποιώντας high-end 3D printers πολυσύνθετα ρομπότ. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν όμως, είναι το γεγονός ότι οι δυνατότητες προσομοίωσης δεν έχουν σταθεί στο ύψος των προσδοκιών σχετικά με αυτά που μπορεί να κάνει ένα ρομπότ σε πραγματικές συνθήκες.

Αυτό που γυρεύουν τώρα είναι να καταφέρουν να κάνουν τα ρομπότ να προσαρμόζονται σε διάφορες συνθήκες και πραγματικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, λένε οι επιστήμονες, ένα ρομπότ σε μια επικίνδυνη πυρηνική εγκατάσταση όταν συναντά κάποιο εμπόδιο, θα μπορούσε να το αναλύσει και στην συνέχεια να σχεδιάσει και να εκτυπώσει ένα τρισδιάστατο νέο μέλος για να το βοηθήσει να υπερπηδήσει το εμπόδιο.

 

Υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά αυτά τα θέματα προσαρμογής είναι απαραίτητο να επιλυθούν ώστε τα ρομπότ να μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα στο διάστημα.

 

 

Link.png Site: Engadget