Η 4K εικόνα στις τηλεοράσεις και στις οθόνες των υπολογιστών μόλις που έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή, και από ότι φαίνεται σύντομα αναμένεται να εισβάλει και στα κινητά.

Η ARM μόλις αποκάλυψε το πρότυπο σχέδιο (ή το σχέδιο αναφοράς) του επεξεργαστή Cortex-A72, ο οποίος υπόσχεται σημαντική αύξηση στην επεξεργαστική ισχύ, ειδικά όταν τα γραφικά μπαίνουν στο παιχνίδι.

 

Χάρη σε διάφορες βελτιστοποιήσεις και αναβαθμίσεις και στην κατασκευαστική μέθοδο 16nm (TSMC 16nm FinFET+), στην 30% αυξημένη απόδοση στη μνήμη και στον κατά 80% ταχύτερο πυρήνα γραφικών (Mali-T880), η ARM ισχυρίζεται ότι ο Cortex-A72 είναι 3,5 φορές ισχυρότερος από τον Cortex-A15.

 

Ο Cortex-A72 θα αποτελέσει την βάση για την κατασκευή πολυπύρηνων μελλοντικών system-on-chips (SoCs). Μαζί με το υποσύστημα γραφικών Mali-T880, έρχονται επίσης και οι επεξεργαστές video και εικόνας Mali-V550 και Mali-DP550 αντίστοιχα. Επίσης παρουσιάστηκε ο νέος σύνδεσμος CoreLink CCI-500.

 

Χάρη στο νέο δημιούργημα της ARM, είναι δυνατή η εγγραφή video 4Κ στα 120 καρέ το δευτερόλεπτο, την ώρα που τα καλύτερα κινητά τηλέφωνα της αγοράς σήμερα είναι ικανά για εγγραφή στα 30fps στην καλύτερη περίπτωση. Η εταιρεία κάνει λόγο για gaming επιπέδου κονσόλας, και υπάρχει επίσης η υπόσχεση για φυσικές φωνητικές εντολές τύπου Google Now, που δεν εξαρτώνται από κάποιον απομακρυσμένο server για την ερμηνεία αυτών που λέμε.

 

Χάρη στον νέο σχεδιασμό και σε σημαντικές βελτιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ο Cortex-A72 χρησιμοποιεί 75% λιγότερη ενέργεια από τον Cortex-A15 στην περίπτωση που το επίπεδο απόδοσης είναι ίδιο, ενώ ακόμα και τα γραφικά απαιτούν 40% λιγότερη ενέργεια. Δίχως να ξεπεραστούν τα όρια του ενεργειακού φακέλου, περιμένουμε οι συχνότητες λειτουργίας να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 2,5GHz. Επίσης ο Cortex-A72 κατασκευάστηκε με στόχο να εκμεταλλεύεται τόσο την τεχνολογία της ARM big.LITTLE όσο και τις πλατφόρμες 64-bit όπως για παράδειγμα είναι το Android 5.0 Lolipop.

 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι εταιρείες Huawei (HiSilicon), MediaTek και Rockchip έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία με την ARM για να κατασκευάσουν επεξεργαστές που θα βασίζονται στον πρότυπο σχεδιασμό του Cortex-A72, αλλά η ARM δεν περιμένει να κάνουν την εμφάνιση τους συσκευές πριν το 2016.

 

Link.png Site: Engadget