Μπορεί τα προσθετικά μέλη στο ανθρώπινο σώμα να είναι πλέον κάτι συνηθισμένο, αλλά τώρα πια τα προσθετικά αυτά μέλη μπορούν και ελέγχονται με την δύναμη της σκέψης.

Το Johns Hopkins Applied Physics Laboratory προχώρησε στη δημιουργία προσθετικών άκρων για τον Les Baugh, ο οποίος έχασε και τα δυο του χέρια σε ένα ατύχημα πριν από 40 χρόνια, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον ίδιο να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα "φορά" και θα ελέγχει δυο ρομποτικά άκρα ταυτόχρονα, εκτελώντας διάφορες κινήσεις απλά και μόνο με τη σκέψη.

 

Ο Baugh έπρεπε να υποβληθεί πρώτα σε μια επέμβαση (με την ονομασία target muscle reinnervation) κατά την οποία τα υπάρχονται νεύρα που κάποτε χρησίμευαν για τον έλεγχο του χεριού συνδέονται με τα προσθετικά άκρα. Πριν την εγχείρηση, ο Baugh έπρεπε να μάθει να τα χρησιμοποιεί. Αρχικά έπρεπε να εξοικειωθεί με το σύστημα αναγνώρισης προτύπων του APL, το οποίο χρησιμοποιεί αλγόριθμους αναγνώρισης προτύπων για τον προσδιορισμό των μυώνων ξεχωριστά, του πόσο καλά επικοινωνούν μεταξύ τους, καθώς και το εύρος τους και την συχνότητα.

 

Στη συνέχεια οι πληροφορίες αυτές μετατρέπονται σε εντολές προκειμένου να ελεγχθεί το προσθετικό άκρο. Στο επόμενο βήμα ο Baugh φόρεσε ένα ειδικό γιλέκο, το οποίο λειτουργεί υποστηρικτικά για τα προσθετικά άκρα. Με τη χρήση του γιλέκου, μπόρεσε να εξασκηθεί στη χρήση των άκρων μέσω μίας έκδοσης τους σε εικονική πραγματικότητα για να επιτρέψει στους ειδικούς να βελτιστοποιήσουν τις λειτουργίες.

 

Σε 10 μόλις μέρες και ξεπερνώντας τις προσδοκίες της ομάδας, ο Baugh κατάφερε να μετακινήσει αρκετά αντικείμενα χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και τα δύο άκρα, κάτι που απαιτούσε τη συντονισμένη σκέψη οκτώ διαφορετικών κινήσεων. Το τελικό στάδιο θα είναι ο χειρισμός των άκρων από τον Baugh σε χώρο εκτός του εργαστηρίου, στην καθημερινότητά του.

 

 

Link.png Site: C|Net