Οι οθόνες των φορητών συσκευών ολοένα και μεγαλώνουν αλλά τι γίνεται με τις μπαταρίες που τα τροφοδοτούν; Αρκεί να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής ή τελικά παίζει ρόλο η ασφάλεια και το μέγεθός τους; Φαίνεται πως και τα τρία είναι σημαντικά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Michigan στις Η.Π.Α φαίνεται πως βρήκαν το τρόπο να κατασκευάσουν μπαταρίες ιόντων λιθίου που είναι ταυτόχρονα ασφαλείς και λεπτές σε μέγεθος. Η ομάδα ανέπτυξε νανομεμβράνες βασισμένες στο Kevlar οι οποίες απομονώνουν τα ηλεκτρόδια σε μια μπαταρία επιτρέποντας όμως στα ιόντα λιθίου να το διαπεράσουν και να δημιουργήσουν κύκλωμα. Αυτά τα επιπλέον στρώματα όχι μόνο περιορίζουν τις πιθανότητες να δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα αλλά έχουν και μεγαλύτερη χωρητικότητα.

 

Εν αντίθεση με άλλα γνωστά πειράματα για μπαταρίες, αυτός ο τρόπος θα δει σύντομα το δρόμο προς την εμπορική αξιοποίηση. Οι ερευνητές ανέπτυξαν τη δική τους εταιρεία με την ονομασία Elegus Technologies και η παραγωγή τέτοιων μπαταριών αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί περισσότερος καιρός μέχρι η συγκεκριμένη τεχνολογία εμφανιστεί σε φορητές συσκευές καθώς η Elegus βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις με διάφορες εταιρείες.

 

Link.png Site: Engadget