Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Rochester δημιούργησαν με τη βοήθεια laser, μεταλλικές επιφάνειες που είναι τόσο υδροφοβικές, που το νερό αναπηδάει πάνω τους.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται αυτό ακριβώς. Το νερό όχι μόνο δεν "κάθεται" στην επιφάνεια του μετάλλου αλλά αναπηδά σε μικρά σφαιρίδια μέχρι να απομακρυνθεί τελείως από αυτό. Τα υδροφοβικά μέταλλα δεν είναι κάτι καινούργιο, αρκεί να αναλογιστούμε το αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε στη κουζίνα. Η διαφορά είναι ότι για να απομακρυνθεί το νερό θα πρέπει να τεθούν σε κλίση περίπου 70 μοιρών.

 

 

Οι ερευνητές κατέφυγαν στη χρήση laser προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σχέδιο με νανο-μοτίβα πάνω στο μέταλλο. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι δυο. Πρώτον, σε αντίθεση με μια χημική επίστρωση, δεν υπάρχει ο κίνδυνος φθοράς, μιας και τα σχέδια αποτελούν μέρος του μετάλλου. Και δεύτερον το γεγονός πως το νερό αναπηδά.

 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μια πιο επιστημονική και τεκμηριωμένη εξήγηση της συγκεκριμένης μεθόδου.

 

 

Αν και το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό, δεν αναμένεται αυτό το είδος μετάλλου να γίνει σύντομα εμπορεύσιμο, καθώς η χρήση του δεν προορίζεται για εμπόριο.

 

Οι πρώτες συσκευές που αναμένεται να εξοπλιστούν με αυτό το είδος του μετάλλου, αν και όποτε γίνει αυτό, πολύ πιθανόν να είναι στο τομέα της αεροναυπηγικής, της βιομηχανίας και της ιατρικής, όπου για παράδειγμα θα βοηθήσει στην αποφυγή δημιουργίας πάγου στα φτερά των αεροπλάνων ή μπορούν να δημιουργηθούν αποστειρωμένες επιφάνειες σε νοσοκομεία.

 

Link.png Site: Gizmodo | SlashGear