Το Κινέζικο Ινστιτούτο Γονιδιωματικής, BGI, ξεκίνησε την πώληση γενετικά τροποποιημένων χοίρων, που έχουν σημαντικά μικρότερο μέγεθος σε σχέση με τους κανονικούς χοίρους.

Οι μικροχοίροι (αν μπορούμε να τους πούμε έτσι) δημιουργήθηκαν ως υποπροϊόντα των εργασιών του Ινστιτούτου πάνω στην γονιδιωματική [η μελέτη των ιδιοτήτων των γονιδιωμάτων συγγενικών οργανισμών, αναφέρεται συνήθως ως γονιδιωματική (genomics) και διαφοροποιείται ως όρος από την γενετική που μελετά τις ιδιότητες μεμονωμένων γονιδίων ή ομάδων γονιδίων].

 

Σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Shenzhen την περασμένη εβδομάδα, το BGI ανακοίνωσε αρχική τιμή $1600 για έναν μικροχοίρο, ωστόσο ανέφερε ότι η τιμή μπορεί να αλλάξει αν δημιουργηθεί αγορά για τα νεοσύστατα ζώα.

 

Οι χοίροι του είδους που ζυγίζουν μόλις 15 κιλά όταν ενηλικιωθούν, δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα σε μελέτες που αφορούν σε βακτήρια στο ανθρώπινο στομάχι αλλά και σε άλλες ιατρικές έρευνες. Για να τα δημιουργήσουν, οι ερευνητές κλωνοποίησαν μία μινιατούρα ενός χοίρου του είδους Bama και στην συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα ένζυμο γνωστό και ως TALENs για να απενεργοποιήσουν έναν από τους γονιδιακούς υποδοχείς αυξητικής ορμόνης του κλωνοποιημένου χοίρου. Ο νέος χοίρος είχε το μισό μέγεθος ακόμα και από τους μικρότερους χοίρους του είδους Bama. Στην συνέχεια ζευγάρωσαν αρσενικούς κλώνους με θηλυκούς χοίρους Bama και οι μισοί απόγονοι από αυτούς είχαν το μικρό μέγεθος των κλωνοποιημένων πατέρων τους.

 

Το αποτέλεσμα είναι ένας οικονομικός τρόπος να παράγουν ένα μικρότερο είδος χοίρου (λόγω του μικρότερου μεγέθους, απαιτεί λιγότερη τροφή, συντήρηση και γενικότερα έξοδα, ζει σε μικρότερους χώρους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μικρότερες δόσεις φαρμάκων κ.α) – και για το BGI μία πιθανή πηγή εισόδων για την χρηματοδότηση των γενετικών ερευνών του από ότι φαίνεται. Ένας αριθμός ειδικών σε ζητήματα ηθικής εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υγεία των ζώων, ωστόσο το BGI ανέφερε ότι δεν παρατήρησαν κανένα πρόβλημα υγείας στους δεύτερης γενιάς χοίρους.

 

Παρόλα αυτά, η κίνηση του Κινέζικου Ινστιτούτου αποτελεί απόδειξη της τεράστιας δύναμης που έχουν οι εταιρείες και οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εργαλεία. Κινέζοι επιστήμονες πριν λίγο καιρό, πραγματοποίησαν δοκιμές στο γονιδίωμα ανθρώπινων εμβρύων προκειμένου να “απομακρύνουν” μία θανατηφόρα ασθένεια του αίματος, ωστόσο υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις που αφορούσαν σε ζητήματα ηθικής. Πολλοί επιστήμονες έχουν ήδη ταχθεί υπέρ μίας παγκόσμιας απαγόρευσης της εφαρμογής τέτοιων τεχνικών στο ανθρώπινο DNA.

 

Link.png Site: TheVerge