Η δημιουργία... σπιτικής μορφίνης, απαιτεί ζάχαρη και ένα είδος γενετικά τροποποιημένου ζυμομύκητα, το ξέρατε;

Και όμως, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούν να δημιουργήσουν μορφίνη, που είναι χοντρικά η εκλεπτυσμένη μορφή ενός οπιούχου ναρκωτικού, της ηρωίνης, όταν ένα γενετικά τροποποιημένο στέλεχος ζυμομύκητα (μαγιά) εκτεθεί στην ζάχαρη.

 

Το σχέδιο έχει οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα σε διχασμό, αφού η έκθεση και ο τρόπος παρασκευής έχουν δημοσιευτεί με κάθε λεπτομέρεια, αφού κάποιοι λένε ότι με αυτό τρόπο θα μπορέσουν να δημιουργήσουν "οικονομικότερα, λιγότερο εθιστικά, ασφαλέστερα και παράλληλα περισσότερο αποτελεσματικά" παυσίπονα, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι μόνο από την δημοσίευση της έρευνας, τα καρτέλ ναρκωτικών θα μπορούσαν να επωφεληθούν.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και του Πανεπιστήμιου Concordia στον Καναδά παρουσίασαν μία σχεδόν ολοκληρωμένη διαδικασία μετατροπής της γλυκόζης σε μορφίνη, ενώ επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Calgary συνέβαλαν το κομμάτι που έλειπε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

gallery_286955_2006_30759.jpg

 

Η διαδικασία πάντως στην πραγματικότητα απέχει αρκετά από αυτό που λέμε... σπιτική συνταγή, και το να δημιουργήσεις ένα οπιούχο ναρκωτικό (η μορφίνη, η κωδεΐνη ή η ηρωίνη, προέρχονται από το όπιο, που είναι ένα είδος ρητίνης που λαμβάνεται από το περικάρπιο ενός είδους παπαρούνας, του papaver somniferum) από ζάχαρη και “μαγιά” δεν είναι το ίδιο με το να φτιάχνεις σπιτική μπύρα, επειδή η διαδικασία της ζύμωσης με το τροποποιημένο στέλεχος ζυμομύκητα απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι για κάποιους δεν είναι δυνατή η δημιουργία μορφίνης.

 

gallery_286955_2006_79542.jpg

 

Παρόλα αυτά, υπάρχουν σχέδια να προστεθούν κάποιοι “δείκτες” (σημάδια) στο DNA του ζυμομύκητα, που θα επιτρέπουν στις αρχές να γνωρίζουν από που προήλθε η μορφίνη, ενώ οι επιστήμονες που θα εργάζονται πάνω στους συγκεκριμένους τροποποιημένους ζυμoμύκητες θα το κάνουν σε ειδικά ασφαλισμένα εργαστήρια, ενώ θα απαγορεύεται δια νόμου ο διαμοιρασμός της μαγιάς.

 

Link.png Site: Engadget