Μέχρι πρόσφατα, η εισαγωγή κυκλώματος μέσα σε φυτά ήταν αδύνατη, διότι σκότωνε το φυτό. Ωστόσο, το εμπόδιο αυτό ξεπέρασαν Σουηδοί επιστήμονες, τοποθετώντας με επιτυχία ηλεκτρικό κύκλωμα μέσα σε ένα τριαντάφυλλο, το οποίο τους έδωσε τη δυνατότητα να φωτίσουν ιόντα στα φύλλα του λουλουδιού.

Για να το πετύχουν, τοποθέτησαν ένα ειδικό πολυμερές, το οποίο δημιούργησε καλωδίωση μέσα στο κοτσάνι, προκειμένου να μεταφέρεται ο ηλεκτρισμός χωρίς να αποκόπτεται η ροή των θρεπτικών συστατικών.

 

Η ομάδα επεξεργάζεται βασικές λειτουργίες των εν λόγω κυκλωμάτων, όπως την τοποθέτηση ηλεκτροδίων που μετατρέπουν τα σάκχαρα των φύλλων σε ενέργεια. Εάν πετύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα, θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά ο τρόπος απόκτησης ενέργειας.

 

Παραδείγματος χάρη, οι κήποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται ως φάρμες ηλιακής ενέργειας, συλλέγοντας ηλεκτρισμό και, παράλληλα, προσφέροντας και τα γνωστά οφέλη που προσφέρουν ήδη τα φυτά. Ακόμη, τα φυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως κεραίες ή αισθητήρες αντί για τις μεταλλικές συσκευές που χρησιμοποιούνται συνήθως.

 

Link.png Site: Engadget