Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέπτυξαν ένα υλικό το οποίο μπορεί και αλλάζει την εμφάνιση του όταν εκτίθεται στο φως.

Το υλικό φιλοξενεί κρυστάλλους που αντιδρούν διαφορετικά στο φως –ανάλογα το μήκος κύματος- σχηματίζοντας διάφορα σχήματα και μοτίβα σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να απαιτείται κάποιο προσχέδιο από κάτω. Το υλικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη κατασκευή πινακίδων καθώς και ευμετάβλητων οθονών μελλοντικά.

 

Οι κρύσταλλοι βρίσκονται σε υγρό εναιώρημα πάνω από μία ημιαγώγιμη επιφάνεια που είναι κατασκευασμένη από ίνδιο -στην πραγματικότητα από οξείδιο ινδίου-κασσίτερου, που είναι άχρωμο και διαφανές και χρησιμοποιείται στις οθόνες υγρών κρυστάλλων. Οι ίδιοι οι κρύσταλλοι έχουν παρόμοια χημική σύσταση με αυτούς που εντοπίζονται στις βαφές λάτεξ. Η έκθεση του υλικού στο φως δημιουργεί αρνητικό ή θετικό φορτίο, με αποτέλεσμα τη διάταξη των κρυστάλλων σε διάφορα σχήματα.

 

Για να αποδείξουν τις δυνατότητες του, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου χρησιμοποίησαν φως για να προβάλλουν το γράμμα M πάνω στο υλικό, και οι κρύσταλλοι σχεδόν ακαριαία μαζεύτηκαν για να πάρουν στο σχήμα του, ουσιαστικά αντιγράφοντας το, προτού επανέλθουν στην ουδέτερη κατάσταση τους.

 

Ο Michael Solomon, που εργάστηκε πάνω στη τεχνολογία δήλωσε στο Popular Science ότι η αναδιαμόρφωση του υλικού είναι η δύναμη του. Σε σχετική ερώτηση, αν το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντικατοπτρίζει το περιβάλλον του, ανοίγοντας τη δυνατότητα ενεργού καμουφλάζ ο κ. Solomon απάντησε: “Αν και δεν έχουμε κάνει κάτι τέτοιο, νομίζω πως είναι δυνατόν”.

 

 

Link.png Site: The Verge