Τα τελευταία χρόνια, διάφορες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος προσαρμόζει τη λειτουργία του συνεχώς, αναλόγως των εργαλείων που χρησιμοποιεί.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Current Biology, εξετάστηκαν οι διαφορές της λειτουργίας του εγκεφάλου μεταξύ χρήσης κινητών με οθόνες αφής (smartphones) και απλών κινητών τηλεφώνων.

 

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες smartphones έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στον έλεγχο του αντίχειρα, δείχτη και μέσου δαχτύλου, με τον εγκέφαλο να αξιοποιεί πολύ μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφάλου για τη λειτουργία αυτών, σε σχέση με τους χρήστες απλών κινητών τηλεφώνων.

 

fx1.jpg

 

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα είναι το εγκεφαλογράφημα (EEG), με το οποίο και μπορεί να γίνει χαρτογράφηση των περιοχών του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται, ανάλογα με την δραστηριότητα που εκτελείται εκείνη τη στιγμή. Εξετάστηκαν 37 εθελοντές, 26 χρήστες smartphone και 11 χρήστες απλών κινητών τηλεφώνων.

 

Με το εγκεφαλογράφημα έγινε χαρτογράφηση του εγκεφάλου των εθελοντών, την ώρα που χρησιμοποιούσαν τις συσκευές τους. Διαπιστώθηκε ότι στους χρήστες των smartphones, οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνταν για τη λειτουργία των τριών προαναφερθέντων δαχτύλων (αντίχειρα, δείχτη, μέσου), ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες περιοχές στους χρήστες απλών συσκευών.

 

Ειδικά όμως για τον αντίχειρα, ο οποίος χρησιμοποιείται πιό συχνά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλος αυξομειώνει σε καθημερινή βάση το μέγεθος της περιοχής που αξιοποιείται για τη λειτουργία του συγκεκριμένου δαχτύλου. Η ακρίβεια του αντίχειρα και η ευαισθησία της άκρης του που ακουμπά στην οθόνη αφής, αυξομειώνεται συνεχώς, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης του smartphone.

 

Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη συμφωνία με τις υψηλότερες απαιτήσεις των smartphones, όσον αφορά την ακρίβεια στη λειτουργία των δαχτύλων.

 

Παρόμοια συμπεράσματα προέκυψαν σε έρευνα του 2007, όπου σε επαγγελματίες βιολιστές ο εγκέφαλος αξιοποιούσε πολύ μεγαλύτερο τμήμα του για τη λειτουργία των χεριών και δαχτύλων. Παράλληλα, σε έρευνα του 2009, διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να αλλάξει ακόμα και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το σώμα μας ανάλογα με τα εργαλεία που χρησιμοποιεί.

 

Link.png Site: Cell

Link.png Site: Nature

Link.png Site: NCBI