Η χρήση των κινητών και των tablets έχει αλλάξει τον τρόπο που στεκόμαστε και σίγουρα όχι προς το καλύτερο. Σύμφωνα με έναν χειρουργό σπονδυλικής στήλης, όταν κοιτάμε την συσκευή μας είναι σαν να ασκούμε βάρος περίπου 30 κιλών στην αυχενική χώρα.

Σαν δηλαδή να κάθεται ένα οκτάχρονο παιδί στον αυχένα μας όταν κοιτάμε προς τα κάτω στην συσκευή μας για να διαβάσουμε για παράδειγμα τα μηνύματα μας. Ο Dr. Kenneth K. Hansraj, επικεφαλής της ομάδας ορθοπεδικών στο New York Spine Surgery & Rehabilitation Medicine, ανέπτυξε με τη βοήθεια ενός υπολογιστή το παραπάνω μοντέλο. Όπως καταλαβαίνετε, η κίνηση του κεφαλιού προς τα εμπρός και η πίεση που ασκείται στον αυχένα και στη σπονδυλική στήλη δεν είναι και ότι καλύτερο για την υγεία μας, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως περνάμε περίπου 2 με 4 ώρες τη μέρα έχοντας αυτή την στάση σώματος.

 

Στην έρευνα που δημοσίευσε στο περιοδικό Surgical Technology International, ο Dr. Hansraj τονίζει πως η σωστή στάση ενώ χειριζόμαστε ένα κινητό ή tablet και είμαστε όρθιοι, είναι τα αυτιά μας να είναι ευθυγραμμισμένα με τους ώμους και την ωμοπλάτη. Κατά αυτόν τον τρόπο μειώνεται η καταπόνηση του σώματος ενώ παράλληλα μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόλης. Η κακή στάση του σώματος όπως αυτή στη φωτογραφία ασκεί έντονη πίεση στη σπονδυλική στήλη και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη φθορά των οστών ή ακόμα και στο χειρουργείο.

 

Η λύση είναι να κρατάτε το κινητό σας ακριβώς μπροστά σας αντί να σκύβετε το κεφάλι, να τοποθετείτε το tablet σε γωνία 30 μοιρών όταν πληκτρολογείτε, ώστε να προστατευθούν και οι καρποί σας ή και σε μεγαλύτερες γωνίες (μοίρες) όταν διαβάζετε και να τεντώνετε το λαιμό σας προς τα πίσω για να διορθώσετε την στάση του.

 

Link.png Site: Lifehacker