Με νόμο που υπέγραψε τη Δευτέρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου, γίνεται παράνομη στη Ρωσία η χρήση δικτύων VPN αλλά και οποιωνδήποτε αλλων τεχνολογιών που επιτρέπουν στους χρήστες να αποκτήσουν ανώνυμη πρόσβαση σε ιστοσελίδες.

Ο νέος νόμος αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο ανοικτό ίντερνετ και έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την είδηση ότι η Apple θα αφαιρέσει από το κινεζικό App Store τις περισσότερες εφαρμογές VPN. Κάτι πυο σημαίνει πως η εταιρεία θα συμμορφωθεί με τις ρυθμίσεις που επέβαλε πρόσφατα το καθεστώς στη χώρα, σύμφωνα με το οποίο οι εφαρμογές αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να έχουν λάβει την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης.

 

Στην περίπτωση του ρωσικού νόμου, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο πρόεδρος της επιτροπής της Δούμας για την πολιτική στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορίας, Leonid Levin, δήλωσε πως στόχος του δεν είναι να εισαγάγει “νέες απαγορεύσεις για τους νομοταγείς πολίτες”. Ωστόσο, αν και ο διακηρυγμένος σκοπός είναι να αποτραπεί η πρόσβαση σε “παράνομο υλικό”, σύμφωνα με την ΜΚΟ Freedom House, η κατηγορία χρησιμοποιείται κατά κόρον ως άλλοθι, για τον αποκλεισμό πολιτικού περιεχομένου.

 

Link.png Site: Techcrunch