Με βραβεία Πούλιτζερ βραβεύτηκαν οι εφημερίδες The Guardian και The Washington Post στη κατηγορία "Public Service" για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στους πολίτες.

Τα βραβεία αντιστοιχούν στη δουλειά της The Guardian όσο αφορά στις αποκαλύψεις του Edward Snowden, σχετικά με τα σχέδια κατασκοπείας, υποκλοπών και παρακολούθησης της ιδιωτικής ζωής των πολιτών από την Υπηρεσία Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών (NSA) και στην The Washington Post για τις αποκαλύψεις της σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA μεταξύ των οποίων ήταν και το Prism. Συνολικά απονεμήθηκαν όπως κάθε χρόνο δεκατέσσερα βραβεία από το Πανεπιστήμιο Columbia, σε κατηγορίες που αφορούν στη δημοσιογραφία, στη μουσική, στη ποίηση κ.ά. Το Βραβείο Πούλιτζερ (Pulitzer Prize) αποτελεί μέγιστη τιμή για την έντυπη δημοσιογραφία.

 

Στη Guardian, ο Glenn Greenwald αποκάλυψε δεκάδες προγράμματα κατασκοπείας της NSA σε συνεργασία με τον Snowden ενώ στη Washington Post, η Laura Poitras που είχε επίσης αποκλειστική πρόσβαση –εκτός του Greenwald- στο αρχείο του Snowden, έκανε παρόμοιες αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση της NSA, και τις χρηματοδοτήσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων της υπηρεσίας.

 

“Η απόφαση είναι μια δικαίωση για τον καθένα από εμάς που πιστεύει ότι οι πολίτες έχουν ρόλο στην κυβέρνηση. Το οφείλουμε στις προσπάθειες των γενναίων δημοσιογράφων και των συναδέλφων τους που συνέχισαν να εργάζονται κάτω από συνθήκες τρομερών εκφοβισμών, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής δημοσιογραφικού υλικού, της ακατάλληλης χρήσης των νόμων περί τρομοκρατείας και τόσα άλλα μέσα πίεσης για να τους κάνουν να σταματήσουν, αυτό που σήμερα ο κόσμος αναγνωρίζει, ως ζωτικής σημασίας έργο για το δημόσιο συμφέρον. Οι προσπάθειές μου δεν θα είχαν νόημα χωρίς την προσήλωση, το πάθος και τις δεξιότητες αυτών των εφημερίδων” δήλωσε ο Edward Snowden στην The Guardian.

 

Ας θυμηθούμε λίγο το μήνυμα του Snowden τα περασμένα Χρίστουγεννα που δημοσιοποίησε το Associated Press:

 

http://www.youtube.com/watch?v=8iuLLkWefxs

 

Link.png Site: TheGuardian