Η Ιρλανδία έκανε ένα μεγάλο βήμα για να σταματήσει οποιαδήποτε εξάρτηση της από τον άνθρακα και το πετρέλαιο.

Το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά αποτρέπει οποιαδήποτε κρατική επένδυση σε ορυκτά καύσιμα, όπως σε πετρέλαιο, λιγνίτη ή φυσικό αέριο, από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια που είναι περίπου €8 δισεκατομμύρια. Το μέτρο που πρέπει να περάσει από αξιολόγηση προτού νομοθετηθεί, θα μετατρέψει την Ιρλανδία στο πρώτο έθνος που εξαλείφει πλήρως οποιαδήποτε δημόσια χρηματοδότηση πηγών ορυκτών καυσίμων. Ακόμα και χώρες που έχουν δεσμευτεί να απομακρύνουν ή να απαγορεύσουν τις μη-ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η Ισλανδία, δεν μπορούν ακόμα να ισχυριστούν το παραπάνω. Πιο κοντά στην Ιρλανδία βρίσκεται πάντως η Νορβηγία, που σταμάτησε ένα μέρος των επενδύσεων της το 2015.

 

Το νομοσχέδιο προτάθηκε από τον Αναπληρωτή Thomas Pringle, ο οποίος βλέπει το ζήτημα ως θέμα “ηθικής χρηματοδότησης”. Πρόκειται για ένα μήνυμα στις εταιρείες ενέργειας που αρνούνται τον ανθρώπινο παράγοντα στην κλιματική αλλαγή και έχουν επιρροή σε πολιτικούς, ώστε να κοιτούν από την άλλη, λέει ο ίδιος.

 

Η απόφαση της Ιρλανδίας, δεν θα έχει και την μεγαλύτερη επίδραση στο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της χώρας, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί μία γενναία και επιθετική κίνηση όταν πολλές χώρες δεν είναι πρόθυμες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις συμβατικές, καταστροφικές, πηγές ενέργειας.

 

Link.png Site: Engadget