Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ στην Αρκτική, η οποία δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το 2006, ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι, ειδικά στην Ευρασιατική πλευρά της Αρκτικής, είναι διπλάσιος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή στην Γη.

Aπό τον Απρίλιο το χιόνι βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ από το Σεπτέμβριο ο θαλάσσιο πάγος κατέγραψε το έκτο χαμηλότερο ρεκόρ του. Μέχρι στιγμής, περίπου το 40% του πάγου στην Γροιλανδία έχει λιώσει.

 

Στην ίδια αναφορά καταγράφεται πως το τοπίο στη τούνδρα έχει γίνει πιο πράσινο, καθώς λιγότερος πάγος σημαίνει περισσότερο νερό και κατ'επέκταση περισσότερη χλωρίδα. Από το 1982 και μέχρι το 2013, η ποσότητα της βιομάζας στη τούνδρα αυξήθηκε κατά 20%. Επιστήμονες σημειώνουν πως η κατάρρευση ενός κομματιού πάγου στην Αρκτική είναι μόνιμη και πιθανόν θα αυξήσει το επίπεδο της θάλασσας κατά περίπου μισό μέτρο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλά είδη να χάσουν το φυσικό τους περιβάλλον.

 

Οι New York Times σημειώνουν πως πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως μέχρι το καλοκαίρι του 2100 δε θα έχει μείνει καθόλου πάγος στην Αρκτική.

 

Link.png Site: TheVerge