Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπλοϊκής Ασφάλειας (EASA) ανακοίνωσε ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να παραμένουν σε λειτουργία κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Η υπηρεσία λέει πως οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων.

Η ανακοίνωσε ξεκαθαρίζει το τοπίο και ανοίγει το δρόμο στις αεροπορικές εταιρείες να επιτρέψουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, εφόσον οι ίδιες έχουν πραγματοποιήσει τις δικές τους αξιολογήσεις ασφάλειας πάνω στο ζήτημα.

 

Ποιο συγκεκριμένα η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, θα πρέπει να περάσουν από μία ειδική διαδικασία αξιολόγησης, για να εξασφαλιστεί ότι τα συστήματα των αεροσκαφών τους δεν επηρεάζονται από τα σήματα που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, προτού ορίσει κάθε μία τους δικούς της κανόνες για τη λειτουργία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μία καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου μέτρου σε ορισμένες εταιρείες. Επίσης λέει, ότι κάθε εταιρεία μπορεί να επιλέξει τη δική της πολιτική χρήσης όσο αφορά στις φορητές συσκευές.

 

Μέχρι σήμερα, απαγορευόταν η λειτουργία των φορητών συσκευών, όπως κινητών τηλεφώνων, tablets, φορητών συσκευών, media players ή φορητών παιχνιδομηχανών κατά την απογείωση, την προσγείωση ή την τροχοδρόμηση των αεροσκαφών. Αν και δεν μπορούσε να ελεγχθεί, για τη χρήση των φορητών συσκευών κατά τη διάρκεια της πτήσης, θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί η "λειτουργία πτήσης" (airplane mode).

 

Η απόφαση της EASA θα οδηγήσει τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις αεροπορικές υπηρεσίες να παρέχουν υπηρεσίες Internet και τηλεπικοινωνιών -άλλωστε ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος- κατά τη διάρκεια της πτήσης στους πελάτες τους, δυνατότητες που σήμερα ελάχιστες εταιρείες προσφέρουν και όταν το κάνουν, αφορούν κυρίως διηπειρωτικές πτήσεις. Η εταιρεία British Airways προσφέρει στους επιβάτες θέσεων business-class τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν WiFi ή να στέλνουν μηνύματα στις πτήσεις Λονδίνο-Νέα Υόρκη. Η εταιρεία ωστόσο απαγορεύει τις τηλεφωνικές κλήσεις, επειδή στους πελάτες της, σε όλες τις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει, δεν αρέσει η ιδέα να μιλούν οι γύρω τους στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της πτήσης.

 

Link.png Site: BBC