Πριν 2 χρόνια, το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης του Felix Baumgartner ο οποίος πηδώντας από τη στρατόσφαιρα και από ύψος 129.100 ποδιών (39 χλμ), δημιούργησε αίσθηση, με το χορηγό της αποστολής να μεταδίδει ζωντανά το όλο εγχείρημα στο διαδίκτυο συγκεντρώνοντας τεράστιο ενδιαφέρον.

Όπως μαθαίνουμε σήμερα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Google, ο Alan Eustace, κατάφερε να σπάσει χθες το ρεκόρ του Baumgarthner, ολοκληρώνοντας μια ελεύθερη πτώση από ύψος 135.890 ποδιών (42χλμ). Το εγχείρημα του Eustace πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα ύστερα από επιθυμία του ιδίου, αφού μάλιστα δε δίστασε να αρνηθεί και οποιαδήποτε βοήθεια από την ίδια τη Google.

 

Σύμφωνα με ένα πρώτο βίντεο το οποίο δημοσιεύθηκε, ο Eustace ηλικίας 57 ετών, δεμένος πάνω σε ένα μπαλόνι ηλίου και φορώντας ειδική στολή, κατάφερε να φτάσει στο επιθυμητό ύψος ύστερα από πτήση 2 ωρών ενώ αποσπάστηκε από το μπαλόνι χάρις στη χρήση ενός μικρού εκρηκτικού μηχανισμού. Μετά από πτώση 4.30 λεπτών, στη διάρκεια της οποίας έσπασε το φράγμα του ήχου προσγειώθηκε με ασφάλεια στο έδαφος έχοντας καταγράψει ανώτατη ταχύτητα 822 μιλίων/ώρα ή 1323 χλμ/ώρα.

 

Επί τρία χρόνια ο Eustace προετοίμαζε το εγχείρημα του δηλώνοντας ότι «πάντα αναρωτιόμουν αν ήταν δυνατός ο σχεδιασμός ενός συστήματος ο οποίος θα επέτρεπε στους ανθρώπους να εξερευνήσουν την στρατόσφαιρα όσο εύκολα και με ασφάλεια το κάνουν με τους ωκεανούς». Στις πρώτες του δηλώσεις το στέλεχος της Google ανέφερε ότι η όλη εμπειρία ήταν καταπληκτική, αφού μπορούσε να δει το αχανές μαύρο του διαστήματος καθώς και τις διάφορες στρώσεις της ατμόσφαιρας κάτι που δεν είχε ξαναδεί ενώ δεν άκουσε το χαρακτηριστικό ήχο κατά το σπάσιμο του φράγματος του ήχου.

 

 

Πάντως σύντομα θα πρέπει να περιμένουμε ένα πιο αναλυτικό (και εντυπωσιακό) βίντεο αφού όπως έγινε γνωστό, στον εξοπλισμό του Eustace υπήρχαν εγκατεστημένες αρκετές GoPro κάμερες οι οποίες κατέγραψαν με λεπτομέρεια το γεγονός.

 

Link.png Site: New York Times