Οι δίσκοι SSD (Solid State Drives) έχουν μπει για τα καλά πλέον στη ζωή μας, μιας και τα τελευταία χρόνια οι τιμές τους πέσανε-επιτέλους-σε λογικά επίπεδα επιτρέποντας σε περισσότερους χρήστες την αγορά τους.

Μετά τον πρώτο 32 bit επεξεργαστή Intel 80386 που έφερε τα πάνω-κάτω στις επιδόσεις των τότε υπολογιστών, οι δίσκοι SSDs υπήρξαν το επόμενο υποσύστημα που επέφερε μια τόσο μεγάλη διαφορά στις συνολικές επιδόσεις ενός συστήματος. Πριν την εμφάνιση τους στους κοινούς υπολογιστές desktop, οι απλοί HDDs (Hard Disk Drives) ήταν ο κύριος περιοριστικός παράγοντας για ένα σύστημα (bottleneck στα Αγγλικά), οπότε και πολλοί χρήστες που ξόδεψαν μια μικρή περιουσία για την απόκτηση ενός από τους πρώτους SSDs, εντυπωσιάστηκαν από τη τεράστια διαφορά σε επιδόσεις.

 

Παρόλο που οι πρώτοι SSDs χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, στην ευρεία αγορά έγιναν διαθέσιμοι μόλις το 2007 με τα 2.5” και 3.5” μοντέλα της Mtron και Memoright. Οι τότε SSDs που προορίζονταν για τους απλούς χρήστες είχαν χωρητικότητες της τάξης των 32-64 GB και ταχύτητες που μόλις ξεπερνούσαν τα 100 MB/S. Ενδεικτικά ο Mtron Pro 7500 σε 3.5” όταν πρωτοκυκλοφόρησε κόστιζε 1300 δολάρια!

 

Link.png Site: Μερικές Βασικές Γνώσεις Πάνω στα Solid State Drives (SSDs)