“Δεκάδες χιλιάδες” Περουβιανοί μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ χάρις στο Project Loon, το σχέδιο για την παροχή σύνδεσης μέσω των αερόστατων της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google.

Τα αερόστατα του Project Loon έχουν μέγεθος περίπου όσο ένα γήπεδο του τένις και μεταφέρουν εξοπλισμό για να προσφέρουν ασύρματη σύνδεση στο ίντερνετ, στην περιοχή που πετούν. Η ομάδα του πρότζεκτ δήλωσε στο BBC πως δοκίμασε το σύστημα στο Περού, το οποίο επλήγη τον Ιανουάριο από σοβαρές πλημμύρες. Έτσι, η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε σε τρεις πόλεις που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα από τις πλημμύρες, προσφέροντας πρόσβαση στο web στους κατοίκους τους.

 

Μέχρι σήμερα, το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε μικρής κλίμακας δοκιμές. Ωστόσο, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ερευνητές που εργάζονται στο Project Loon μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τεχνολογίες μηχανικής μάθησης, ώστε να προβλέπουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις καιρικές συνθήκες και έτσι την πορεία των αερόστατων.

 

Αυτό σημαίνει πως τα σμήνη θα μπορούν να είναι πολύ μικρότερα σε αριθμό, για να καλύψουν μία συγκεκριμένη περιοχή. Ενδεικτικό είναι πως πλέον δεν θα χρειάζονται μερικές εκατοντάδες, αλλά μόλις 10-30, κάτι που πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων σημαίνει και μικρότερο κόστος. Κατά συνέπεια, η υλοποίηση της ιδέας ήρθε «αρκετά χρόνια νωρίτερα», όπως ανέφεραν τότε οι υπεύθυνοι.

 

Link.png Site: BBC