Όσοι βρεθούν ένοχοι για Internet trolling στη Μ.Βρετανία θα αντιμετωπίσουν φυλάκιση έως και μέχρι δύο χρόνια, με βάση νέες κυβερνητικές προτάσεις, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες μετά από μία σειρά από υποθέσεις παρενόχλησης σε υψηλού προφίλ στόχους στο Twitter.

Ο Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Chris Grayling δήλωσε στo κυριακάτικο φύλλο της DailyMail: "Πρόκειται για ένα νόμο για να πολεμήσουμε τη βαρβαρότητα και σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα μας να πάρουμε θέση ενάντια στις ύβρεις της κυβερνο-μαφίας".

 

Είναι μεγάλη η ανησυχία στη Μ.Βρετανία για την ολοένα αυξανόμενη μάστιγα των Internet trolls που αναρτούν κακοπροαίρετα μηνύματα, συχνά απειλώντας τους στόχους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι γονείς του κοριτσιού που εξαφανίστηκε Madeleine McCann είναι από τα πρόσφατα θύματα αυτής της κατάχρησης, ενώ το περασμένο μήνα, ένας άντρας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 εβδομάδων για λόγους που περιγράφονται από τους εισαγγελείς ως "μία εκστρατεία μίσους" ενάντια στη βουλευτή του Εργατικού κόμματος, Στέλα Κρίσι (απειλές βιασμού κ.ά).

 

"Τα λεγόμενα Internet trolls είναι δειλοί που δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή. Κανείς δεν θα επέτρεπε τέτοιο δηλητήριο κατά πρόσωπο, οπότε δεν έπρεπε να έχει θέση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης" είπε ο Grayling. "Ακριβώς για αυτό το λόγο, τετραπλασιάζουμε την ισχύουσα ποινή των έξι μηνών" συμπλήρωσε.

 

Τα θύματα τέτοιας κακοποίησης χαιρετίζουν τέτοιες κινήσεις που δείχνουν ότι λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι απειλές online, και οι δικηγόροι περίμεναν καιρό τώρα αυτή την αύξηση στο χρόνο κάθειρξης για όσους καταδικάζονται για trolling. "Υπάρχει δημόσιο συμφέρον στο να κλείνονται οι άνθρωποι στη φυλακή για μεγάλο διάστημα, εφόσον υπάρχουν κάποιοι άλλοι που ζουν με φόβο τη ζωή τους και υπό την απειλή να πάθουν πραγματικά κακό" είπε ο Chris Holder από το λονδρέζικο δικηγορικό γραφείο Bristows. "Πιστεύω ότι η νομοθεσία θα εξελιχθεί και οι ποινές φυλάκισης ολοένα και θα αυξάνονται" συμπλήρωσε.

 

Παρόλα αυτά, διάφορες οργανώσεις που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου, προειδοποίησαν ότι οι ποινικές κυρώσεις θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση. "Θέλουμε πραγματικά να ποινικοποιήσουμε κάθε συμπεριφορά που βρίσκουμε προβληματική;" δήλωσε πριν μερικές μέρες η Barbora Bukovska, Ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της ομάδας εκστρατείας ARTICLE 19.

 

Link.png Site: Phys