Ένα δημοσιογραφικό σάιτ ξεκινά ο Jimmy Wales, συνιδρυτής της Wikipedia, με σκοπό να αποτελέσει αντίβαρο στη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Η ιστοσελίδα θα ονομάζεται Wikitribune, ενώ σε αυτήν θα γράφουν και επαγγελματίες δημοσιογράφοι, παράλληλα με εθελοντές.

Στόχος του Wales είναι οι αμοιβές των δημοσιογράφων να συγκεντρώνονται μέσω crowdfunding. Οι δωρητές θα έχουν λόγο στα αντικείμενα και την ειδησεογραφία στην οποία θα δίνει κάθε φορά έμφαση το Wikitribune.

 

Γενικά πάντως, ο συνιδρυτής της Wikipedia θέλει η ιστοσελίδα να καλύπτει από γενικά θέματα, όπως τις πολιτικές ειδήσεις στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μέχρι και πιο εξειδικευμένα αντικείμενα, όπως επιστήμη και τεχνολογία.

 

Ο ρόλος της κοινότητας των χρηστών δεν θα περιορίζεται στην ανάγνωση των ειδήσεων. Κι αυτό γιατί παράλληλα θα μπορούν να ελέγχουν τα γεγονότα που αναφέρονται σε κάθε άρθρο, όπως επίσης και να παρεμβαίνουν σε δημοσιευμένα κείμενα.

 

Όπως αναφέρει ο Wales, “πρόκειται για τηπρώτη φορά που επαγγελματίες δημοσιογράφοι και δημοσιογράφοι-πολίτες θα εργαστούν από κοινού ως ισότιμοι, γράφοντας ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν και επικαιροποιώντας τις καθώς εξελίσσονται, έχοντας ανά πάσα στιγμή την υποστήριξη μίας κοινότητας που θα ελέγχει και θα επανελέγχει όλα τα γεγονότα”.

 

Link.png Site: Guardian