Η Διαστημική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ανακοίνωσε τα όργανα που θα χρησιμοποιήσει στην αποστολή για την Ευρώπη, τον τέταρτο μεγαλύτερο φυσικό δορυφόρο του πλανήτη Δία.

Η NASA ανακοίνωσε ότι επέλεξε εννέα όργανα, από την ώρα που ζήτησε την βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας για προτάσεις κατά την διάρκεια μίας προετοιμασίας $30 εκατομμυρίων δολαρίων που αν όλα πάνε καλά θα οδηγήσει στην κατασκευή ενός διαστημικού σκάφους που θα αντλεί ενέργεια από τον Ήλιο και που θα τοποθετηθεί σε τροχιά γύρω από τον παγωμένο δορυφόρο του Δία. Ανάμεσα στα όργανα που επιλέχθηκαν, υπάρχουν μερικά που θα βοηθήσουν να εξακριβωθεί αν όντως υπάρχουν τεράστιοι υπόγειοι ωκεανοί.

 

Η ομάδα της NASA αξιολόγησε 33 διαφορετικά όργανα για να καταλήξει στην τελική ομάδα των εννέα οργάνων. “Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό το ευέλικτο σετ επιστημονικών οργάνων θα οδηγήσει σε εκπληκτικές ανακαλύψεις κατά την πολύ-αναμενόμενη αποστολή” είπε ο Curt Niebur, Επιστήμονας του Προγράμματος Ευρώπη στα Κεντρικά της ΝASA της Ουάσινγκτον.

 

Το PIMS (Plasma Instrument for Magnetic Sounding) θα χρησιμοποιηθεί για να εξακριβωθεί το πάχος της παγωμένης επιφάνειας του δορυφόρου, το βάθος του ωκεανού και το επίπεδο αλατότητας και θα εργάζεται παράλληλα με ένα μαγνητόμετρο, που αφορά στα ρεύματα πλάσματος γύρω από το φεγγάρι. Περισσότερες μετρήσεις που αφορούν στο μαγνητικό πεδίο θα πραγματοποιηθούν από το όργανο ICEMAG (Interior Characterization of Europa, multi-frequency electromagnetic sounding) για να υπολογιστεί η θέση, το πάχος και η αλατότητα του υπόγειου ωκεανού.

 

Το όργανο REASON (Radar for Europa Assessment and Sounding: Ocean to Near-surface) θα χρησιμοποιηθεί για μετρήσεις του τμήματος από τον ωκεανό έως κοντά στην επιφάνεια του φεγγαριού, ενώ το MISE (Mapping Imaging Spectrometer for Europa) θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό οργανικών ενώσεων, αλάτων, υδριτών και άλλων υλικών για να διαπιστωθεί πόσο φιλικός προς την ζωή μπορεί να είναι ο υπόγειος ωκεανός.

 

Άλλα όργανα θα χρησιμοποιηθούν για την γεωθερμική δραστηριότητα της Ευρώπης, όπως το E-THEMIS (Europa Thermal Emission Imaging System) και το UVS (Ultraviolet Spectrograph/ Europa). Φυσικά, το διαστημικό σκάφος της αποστολής στην Ευρώπη θα είναι εξοπλισμένο με όργανα περισυλλογής δειγμάτων, αν και δεν πρόκειται να προσγειωθεί στο φεγγάρι.

 

Το SUDA (Surface Dust Mass Analyzer) θα συλλέγει μικρά σωματίδια που θα εκτοξεύονται από την επιφάνεια του δορυφόρου κατά την διάρκεια προγραμματισμένων πτήσεων σε πολύ χαμηλό ύψος. Έχει παρόμοια προσέγγιση με του MASPEX (Mass Spectrometer for Planetary Exploration/ Europa) που είναι υπεύθυνο για την συλλογή δειγμάτων από την ατμόσφαιρα.

 

 

Επίσης το σύστημα EIS (Europa Imaging System) θα τραβήξει υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες της Ευρώπης, καθώς το διαστημικό σκάφος αναμένεται να πραγματοποιήσει 45 προγραμματισμένες κοντινές πτήσεις από ύψος 1700 μιλίων έως 16 μιλίων. Αν όλα πάνε καλά, η αποστολή θα πραγματοποιηθεί το 2020.

 

 

Link.png Site: SlashGear