Όσοι είναι επιστήμονες, ασχολούνται ερασιτεχνικά με την αεροδιαστημική, την αεροναυτική, τα drones ή ακόμα και με τηλεκατευθυνόμενα μπορούν να δοκιμάσουν και να στείλουν την ιδέα και τα σχέδια ενός CubeSat στην NASA.

Τι είναι το CubeSat; Ένας μικρού μεγέθους δορυφόρος σε σχήμα κύβου που έχει κατασκευαστεί για την εξερεύνηση του διαστήματος. Η NASA μόλις πρόσφατα άνοιξε τις εγγραφές στον διεθνή διαγωνισμό Cube Quest και η διαστημική υπηρεσία προσφέρει βραβεία 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA διοργανώνει τέτοιου είδους διαγωνισμούς, αφού είναι ένας ωραίος τρόπος να προσελκύσει ιδέες και μυαλά εκτός του δυναμικού της υπηρεσίας, αλλά αυτή τη φορά ο διαγωνισμός είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλον. Όσοι λάβουν μέρος δεν θα διαγωνιστούν πάντως μόνο για τα χρήματα, αφού η εφεύρεση τους θα “καπαρώσει” μία θέση στο διαστημόπλοιο Orion, στην πρώτη του αποστολή με το γιγαντιαίο πυραυλικό σύστημα Space Launch System.

 

Η πρώτη πτήση του SLS δεν έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει πριν τον Νοέμβριο του 2018 πάντως, οπότε υπάρχει αρκετός χρόνος για τους διαγωνιζόμενους να σκεφτούν και να καταθέσουν την ιδέα και τα σχέδια τους. Οι διαγωνιζόμενοι του Cube Quest θα χρειαστεί να λάβουν μέρος σε ένα από τα τέσσερα τουρνουά εδάφους (στους προκριματικούς αγώνες η υπηρεσία θα μοιράσει έπαθλα 500 χιλιάδων δολαρίων) που θα πραγματοποιούνται κάθε τέσσερις ή έξι μήνες πριν την εκτόξευση. Όσοι ξεχωρίσουν από αυτά τα τουρνουά εδάφους -βασικά θα επιδείξουν ικανότητα- θα συμπεριληφθούν στην διαστημική αποστολή των Orion και SLS όπου και θα περάσουν και άλλες δοκιμές.

 

CAPE-2_CubeSat-lede.jpg

 

Το άλλο μέρος του διαγωνισμού έχει την ονομασία Deep Space Derby και εστιάζει στην εύρεση λύσεων για επικοινωνίες μεγάλων αποστάσεων και αντοχών στο βαθύ διάστημα χρησιμοποιώντας ένα μικρό διαστημικό σκάφος ενώ το μέρος του διαγωνισμού Lunar Derby θα εστιάζει στις τεχνολογίες προώθησης για μικρά διαστημικά σκάφη καθώς και στις επικοινωνίες κοντά στην Γη (οι λεπτομέρειες για τους κανόνες του διαγωνισμού).

 

Ο δορυφόρος που μπορεί να ταξιδέψει για περισσότερα από 4 εκατομμύρια χιλιόμετρα (σχεδόν δέκα φορές την απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης) και μπορεί να διατηρήσει τις επικοινωνίες του με την Γη από αυτή την απόσταση θα κερδίσει 1,5 εκατομμύριο δολάρια (Deep Space Derby).

 

Εντωμεταξύ οι δορυφόροι που επιδεικνύουν την αντοχή, και μπορούν να λειτουργούν καθώς ταξιδεύουν σε τροχιά στην Σελήνη θα κερδίσουν 3 εκατομμύρια δολάρια (Lunar Derby). Η υπηρεσία ελπίζει μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό να βρει αποτελεσματικά και οικονομικά σχέδια CubeSat ώστε να τα χρησιμοποιήσει σε αποστολές στο βαθύ διάστημα.

 

Link.png Site: Engadget

Link.png Site: NASA

Link.png Site: Cube Quest