Σύμφωνα με τη NASA, η SpaceX μαζί με την Boeing δρομολογούν την αποστολή αμερικάνων αστροναυτών στο διάστημα και επωφελείται από τη συνεργασία μαζί τους προκειμένου να τερματίσει την εξάρτηση από τη Ρωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον αποκαλύφθηκαν νέες λεπτομέρειες σχετικά με το Εμπορικό Πρόγραμμα Επάνδρωσης (CCP) της ΝASA. H SpaceX με τη Boeing ολοκλήρωσαν τα πρώτα ορόσημα των σχεδίων τους για να στείλουν ανθρώπους στο διάστημα από αμερικανικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

 

Η SpaceX ολοκλήρωσε το πρώτο ορόσημο της πιστοποίησης σχετικά με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για το εμπορικό πρόγραμμα επάνδρωσης και για το μεγαλύτερο διάστημα του 2015 θα κάνει δοκιμές, αναζητώντας λύσεις για τα συστήματα εγκατάλειψης της κάψουλας Dragon, η οποία μέχρι στιγμής χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τη μεταφορά φορτίων. (Τα συστήματα εγκατάλειψης είναι πολύ πιο κρίσιμα στις επανδρωμένες αποστολές). Μια δοκιμή εγκατάλειψης θα γίνει τους επόμενους δυο μήνες στο σύστημα εκτόξευσης στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, ενώ αργότερα μέσα στο χρόνο θα γίνουν δοκιμές στα συστήματα εγκατάλειψης κατά την πτήση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Spacex, Γκουίν Σότγουελ. Οι μη επανδρωμένες αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με τη νέα κάψουλα θα ξεκινήσουν το 2016 και η εταιρία ακόμα εργάζεται για να καθορίσει τη σύνθεση του πρώτου δοκιμαστικού πληρώματος.

 

Το Εμπορικό Πρόγραμμα Επάνδρωσης ξεκίνησε μετά τον τερματισμό του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων το 2011. Τον περασμένο Απρίλιο η NASA ανακοίνωσε πως θα πάψει να συνεργάζεται με τη Ρωσία σε ότι αφορά τη μεταφορά Αμερικάνων αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Σε αντικατάσταση αυτής της συνεργασίας σύναψε τον Σεπτέμβριο συμβόλαια με τη SpaceX και τη Boeing προκειμένου να δημιουργήσει νέο στόλο επανδρωμένων διαστημοπλοίων για τα ον σκοπό αυτό. Ο διοικητής της NASA Τσάρλς Μπόλντεν δήλωσε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου "Δεν θέλω να αναγκαστώ να υπογράψω ξανά άλλη επιταγή προς την Roscosmos". Χάρις σε αυτές τις συμφωνίες το Εμπορικό Πρόγραμμα Επάνδρωσης θα μειώσει το κόστος ανά θέση στα 58 εκατομμύρια δολάρια, από τα κατά μέσο όρο 70 που αυτή κόστιζε όταν υπήρχε η συνεργασία με τους Ρώσους.

 

Ο στόχος της SpaceX είναι να πραγματοποιήσει περισσότερες από 50 αποστολές του Falcon 9 πριν επιχειρήσει την πρώτη εμπορική επανδρωμένη αποστολή στις αρχές του 2017. Αυτές οι αποστολές θα φιλοξενούν τέσσερα μέλη πληρώματος μαζί με πρόβλεψη διαθέσιμου χώρου για φορτίο. Η εταιρία θα χειριστεί αυτές τις αποστολές προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με παρόμοιο τρόπο με αυτόν τον οποίο χρησιμοποιεί για τις αποστολές κατά τις οποίες μεταφέρεται αποκλειστικά και μόνο φορτίο. Αυτό σημαίνει πως τόσο τα κέντρα ελέγχου των αποστολών και οι προσομοιωτές πτήσης θα είναι εγκατεστημένα τόσο στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, όσο και στη βάση της SpaceX στο Χόθορν στην Καλιφόρνια.

 

Η εταιρία εργάζεται επίσης ώστε να εξοπλίσει την κάψουλα Dragon με σύστημα προσγείωσης το οποίο χρησιμοποιεί την προωστική ισχύ κατά δήλωση του Σότγουελ, κάτι που είναι πιθανό να βελτιώσει τα ποσοστά επαναχρησιμοποίησης της κάψουλας σε σχέση με αυτά που ισχύουν όταν υπάρχει η ανάγκη προσθαλάσσωσης. Κι αυτό γιατί αν επιτευχθεί η αποφυγή της προσθαλάσσωσης, η κάψουλα θα προσγειώνεται στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, με πυραύλους στη βάση της που θα διευκολύνουν τον έλεγχο της καθόδου. Αυτή δεν είναι όμως η μοναδική νέα τεχνολογία την οποία προσπαθεί να αναπτύξει η SpaceX. Ελπίζει επίσης να εξοπλίσει τους πυραύλους των Falcon 9 που διαθέτει με φτερά ώστε να γίνει δυνατή η προσγείωση σε αυτόνομες εξέδρες στον ωκεανό.

 

Η διευθύντρια του Εμπορικού Προγράμματος Επάνδρωσης, Κάθι Λούντερς δήλωσε πως η πρώτη επανδρωμένη εμπορική αποστολή το 2017 θα ανήκει στη Boeing, παρά το γεγονός πως η SpaceX διαθέτει ήδη ένα λειτουργικό διαστημόπλοιο. Για να συμπληρώσει αυτή την πρώτη αποστολή θα καθοριστεί ένας μικρός αριθμός αστροναυτών που θα το επανδρώσουν και οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν και από τις δυο εταιρίες. Το πρώτο πλήρωμα θα επιλεχθεί από αυτό το μικρό γκρουπ και θα ανακοινωθεί σύντομα σύμφωνα με την διοικήτρια του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον, Έλεν Οτσόα.

Η Boeing έχει ολοκληρώσει τα πρώτα δυο ορόσημα πιστοποίησης για το διαστημόπλοιό της CST-100. H NASA έχει ήδη υπογράψει μέρη των συμβολαίων για την εμπορική λειτουργία της επάνδρωσης, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για το κέντρο ελέγχου, τα προγράμματα εκπαίδευσης, τους προσομοιωτές πτήσεις και το λογισμικό. Η Boeing έχει επίσης αρχίσει να κατασκευάζει τον πύργο πρόσβασης του πληρώματος στις εγκαταστάσεις του Atlas V και θα συνεχίσει να τον ολοκληρώνει κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης μη επανδρωμένων αποστολών από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

 

Η πρώτη δοκιμή του μηχανικού εξοπλισμού του διαστημοπλοίου της Boeing θα διεξαχθεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι τον επόμενο μήνα, ενώ ο μηχανικός εξοπλισμός της πρώτης επανδρωμένης κάψουλας θα συναρμολογηθεί αργότερα μέσα στο χρόνο. Το πρώτο τεστ με επανδρωμένο πλήρωμα θα περιέχει έναν πιλότο προερχόμενο από τη Boeing και έναν αστροναύτη της ΝASA. Στο μεταξύ η Boeing επενδύει στην ανακαίνιση των εγκαταστάσεων στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις οποίες θα συναρμολογηθεί το διαστημόπλοιο που θα χρησιμοποιηθεί κατά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή.

 

Το CST-100 θα υποβληθεί σε μια κρίσιμη σχεδιαστική επιθεώρηση τον Μάρτιο και σε περίπτωση που καταφέρει να περάσει τον έλεγχο, τότε θα επιτραπεί στην εταιρία να δρομολογήσει πλήρως και με φουλ ρυθμούς την κατασκευή του, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή και Αντιπρόεδρο του προγράμματος εξερεύνησης του Διαστήματος της Boeing, Τζον Έλμπον. Το διαστημόπλοιο της Boeing θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι επτά μέλη πληρώματος και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις δυνατότητες να επαναχρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με τον Έλμπον ο στόχος είναι η κάψουλα να μπορεί μετά από κάθε αποστολή να ανακτηθεί, να ανακαινιστεί και να επαναχρησιμοποιηθεί έως δέκα συνολικά φορές.

 

Όταν ερωτήθηκε πως όλα αυτά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα εντός του προϋπολογισμού για το 2016, ο Μπόλντεν δήλωσε εξαιρετικά αισιόδοξος: "Το Κονγκρέσο έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πλέον την κομβική σημασία των εμπορικών διαστημικών αποστολών, επανδρωμένων ή μη. Με βάση τις εξαιρετικές επιδόσεις των παρόχων με τους οποίους συνεργαζόμαστε, έχουν αντιληφθεί πως δεν πρόκειται για κάποιου είδους απάτη, μύθο, ή όνειρο. Είναι κάτι που πραγματικά συμβαίνει"

 

Link.png Site: TheVerge