Το διαστημικό σκάφος LightSail του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Planetary Society, του οποίου συνιδρυτής ήταν ο Carl Sagan, και σήμερα διοικείται από τον Bill Nye έχασε την επικοινωνία του με την Γη.

Το διαστημικό σκάφος που εκμεταλλεύεται το ηλιακό φως για την προώθηση του χρησιμοποιώντας ειδικά κατασκευασμένα "πανιά", εκτοξεύτηκε για το ταξίδι του πριν από περίπου μία εβδομάδα, αλλά ένα πρόβλημα στο λογισμικό αφαίρεσε την δυνατότητα του να στέλνει δεδομένα πίσω στην Γη.

 

Για την ώρα, κάθε προσπάθεια επανεκκίνησης του υπολογιστή του σκάφους έχει αποτύχει, και το πάτημα του πλήκτρου "reset" χειροκίνητα που διαθέτει onboard είναι απλώς... μη ρεαλιστικό. "Δεν υπάρχει κάποιος εκεί έξω να πατήσει το πλήκτρο επαναφοράς" είπε στο The Planetary Society ο Bill Nye. "Μία χειροκίνητη επανεκκίνηση είναι ανέφικτη".

 

To LightSail είναι ένα ιδιαίτερα μικρού μεγέθους διαστημικό σκάφος με μέγεθος μόλις 10 x 30 εκατοστών, αλλά εξοπλίζεται με ειδικά ηλιακά πανιά που όταν ξεδιπλωθούν καταλαμβάνουν επιφάνεια 32 τετραγωνικών μέτρων, και είναι σχεδιασμένα για να εκμεταλλεύονται την ορμή του φωτός, όπως τα πανιά ενός θαλάσσιου σκάφους εκμεταλλεύονται τον άνεμο, για την προώθηση του. Δυστυχώς, ένα πρόβλημα στο λογισμικό (ο υπολογιστής έχει "κρασάρει" και έχει μείνει "παγωμένος") είχε ως αποτέλεσμα το διαστημικό σκάφος να χάσει το σύστημα επικοινωνίας του με την Γη.

 

 

Οι επιστήμονες πίσω από το φιλόδοξο εγχείρημα πάντως διατηρούν τις ελπίδες τους, αφού αν το LightSail έρθει σε επαφή με φορτισμένα σωματίδια, είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί αυτόματα επανεκκίνηση του συστήματος, κάτι που συνηθίζεται σύμφωνα με το The Planetary Society.

 

Όπως είναι, το διαστημικό σκάφος θα παραμείνει σε τροχιά για περίπου έξι μήνες. Δυστυχώς, όσο οι επιστήμονες περιμένουν να γίνει η επανεκκίνηση από την σύγκρουση των φορτισμένων σωματιδίων με το διαστημικό σκάφος, χάνονται πολύτιμα δεδομένα.

 

 

Link.png Site: The Verge

 

Update: Η επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν.

 

Όπως ανακοίνωσαν από το The Planetary Society, και όπως περίμεναν, έγινε επανεκκίνηση του υπολογιστή που βρίσκεται onboard στο διαστημικό σκάφος, και αποκαταστάθηκε η επικοινωνία του με το κέντρο ελέγχου στην Γη. Υπάρχει ήδη ένα software fix που περιμένει στην σειρά και σύντομα θα αποφασίσουν για το πότε θα το το εγκαταστήσουν. Αν όλα πάνε καλά, "θα ανοίξουν" τα πανιά του διαστημικού σκάφους μέσα στις επόμενες μέρες.

 

Ο Bill Nye έκανε την παρακάτω δήλωση: "Our LightSail called home! It’s alive! Our LightSail spacecraft has rebooted itself, just as our engineers predicted. Everyone is delighted. We were ready for three more weeks of anxiety. In this meantime, the team has coded a software patch ready to upload. After we are confident in the data packets regarding our orbit, we will make decisions about uploading the patch and deploying our sails— and we’ll make those decisions very soon. This has been a rollercoaster for us down here on Earth, all the while our capable little spacecraft has been on orbit going about its business. In the coming two days, we will have more news, and I am hopeful now that it will be very good.