Εχθές το πρωί, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, τραγουδιστής, ποιητής και φωτογράφος Leonard Nimoy, τον οποίο λάτρεψαν οι φανατικοί θαυμαστές της σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek, πέθανε στο σπίτι του σε ηλικία 83 ετών. Τον θάνατο του επιβεβαίωσε η γυναίκα του, Susan Bay Nimoy, και η αιτία ήταν η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ο Lenoard Nimoy είναι μιλήσει για την ασθένεια πριν από περίπου ένα χρόνο, λέγοντας πως είναι το αποτέλεσμα του καπνίσματος, αν και όπως είπε είχε κόψει την συνήθεια πριν από περίπου 30 χρόνια. Γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1931 στην Βοστώνη, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ από Ουκρανούς Εβραίους μετανάστες γονείς, τους Dora Spinner και Max Nimoy.

 

Το Star Trek που έκανε τον Leonard Nimoy γνωστό σε όλη την υφήλιο, έκανε πρεμιέρα στο κανάλι NBC στις 8 Σεπτεμβρίου του 1966. Η σειρά εξαιτίας της μικρής τηλεθέασης τερματίστηκε μετά από τρεις σεζόν, αλλά χάρη στους φανατικούς θαυμαστές που είχε αποκτήσει επανήλθε και τόσο εκείνος όσο και οι συμπρωταγωνιστές του έγιναν και σταρ του σινεμά.

Η φιγούρα του Vulcan με τα μυτερά αυτιά, ο χαρακτηριστικός χαιρετισμός και η έκφραση "live long and prosper" σημάδεψαν την κουλτούρα scifi.

Ο Nimoy έγραψε για τις εμπειρίες του στο τηλεοπτικό πλατώ του Star Trek, αλλά και την επίδραση που είχε η σειρά επιστημονικής φαντασίας στην ζωή του σε δύο αυτοβιογραφίες, τις I am not Spock και I am Spock το 1977 και 1995 αντίστοιχα.

 

gallery_286955_1744_7453.jpg

 

Ο Nimoy είχε σκηνοθετήσει και δύο κινηματογραφικές ταινίες της σειράς, το Star Trek III: The Search for Spock το 1984 και το Star Trek IV: The Voyage Home δύο χρόνια μετά.

 

Πάντως, η σκηνοθετική ματιά του Nimoy δεν περιορίστηκε στις ταινίες με το σύμπαν του Star Trek, αλλά μεταξύ άλλων (The Good Mother, Funny About Love κ.ά) σκηνοθέτησε το 1987 μία από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες, την ταινία Three Μen and a Baby.

 

gallery_286955_1744_21702.jpg

 

Ως ηθοποιός, πήρε τον πρώτο του βασικό ρόλο στην ταινία Kid Monk Baroni το 1952 (νωρίτερα είχε δύο μικρούς ρόλους στις ταινίες Queen for a Day και Rhubarb το 1951) και ήταν αρκετές φορές υποψήφιος για βραβείο Emmy, τρεις χάρη για την ερμηνεία του στον ρόλο του Spock και μία για την ερμηνεία του στην τηλεοπτική ταινία A Woman Called Golda.

 

gallery_286955_1744_23081.jpg

 

Ο Leonard Nimoy πάντως έχει εμφανιστεί σε αναρίθμητες τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ των οποίων ήταν οι Luke and the Tenderfoot, Navy Log, The Man Called X, West Point, Highway Patrol, The Silent Service, Broken Arrow, 26 Men, Dragnet, M Squad, Sea Hunt, The Tall Man, Twilight Zone, The Untouchables, Wagon Train, The Outer Limits, The man from U.N.C.L.E, Deathwatch, Mission Impossible, Marco Polo, κ.ά.

 

gallery_286955_1744_33624.jpg

 

Τελευταία εμφανίστηκε μάλιστα και στην τηλεοπτική σειρά των J.J. Abrams, Alex Kurtzman και Roberto Orci, Fringe ενώ είχε εμφανιστεί και σε επεισόδια των σειρών The Simpsons και The Big Bang Theory.

 

O Nimoy είχε επίσης χαρίσει την χαρακτηριστική φωνή του σε ντοκιμαντέρ, σε ταινίες κινουμένων σχεδίων, σε βίντεοπαιχνίδια (Civilization IV, Star Trek Online) κ.ά.

 

gallery_286955_1744_1235.jpg

 

Στον κινηματογράφο, τον είδαμε σε εμφάνιση-έκπληξη τόσο στο Star Trek το 2009, στο reboot της ομώνυμης κινηματογραφικής σειράς όσο και στο Star Trek: Into Darkness το 2013 που σκηνοθέτησε ο J.J Abrams στον ρόλο του μεγαλύτερου σε ηλικία Spock.

Όπως είναι γνωστό τον ρόλο του Spock στην ακμή του είχε ο Zachary Quinto.

 

gallery_286955_1744_59859.jpg