Όπως περιμέναμε, εκτός από την ανακοίνωση της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος για φορητές συσκευές, η Apple ανακοίνωσε νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος για Mac, το OS X .

Η βάση εγκατάστασης του OS X αγγίζει τα 80 εκατομμύρια, και το Mavericks, η προηγούμενη έκδοση του OS X τα πήγε εξαιρετικά στην αγορά, προσφέροντας καλύτερη αυτονομία, καλύτερες επιδόσεις και προχωρημένες τεχνολογίες ενώ κατέβηκε 40 εκατομμύρια φορές από το App Store. Το 51% των χρηστών Mac διαθέτουν Mavericks σήμερα.

 

Η νέα έκδοση του OS X έχει την ονομασία "Yosemite", και έχει νέο περιβάλλον χρήσης, νέες εφαρμογές και χαρακτηριστικά, όπως το "Continuity". Το νέο OS X Yosemite έχει νέα σχεδίαση, και χρησιμοποιεί διαφάνειες στα παράθυρα (διακρίνεται το παράθυρο που βρίσκεται κάτω από ένα άλλο) ενώ νέα σχεδίαση έχει εφαρμόσει και στο dock, στο οποίο χρησιμοποιείται επίσης διαφάνεια. Η εταιρεία πάντως έχει και "dark mode" για όσους προτιμούν, πιο "σοβαρή" εμφάνιση.

 

Όλες οι εφαρμογές είναι επανασχεδιασμένες με πιο καθαρό, πιο "επίπεδο" look & feel. Το κέντρο ειδοποίησεων είναι επίσης επανασχεδιασμένο, με εναλλαγές ανάμεσα στα tabs, με δυνατότητα να βλέπετε τις ειδοποιήσεις μίας ολόκληρης μέρας κ.ά. Υπάρχουν widgets για τα πάντα, όπως για τον καιρό, για την ώρα, για μετοχές, υπάρχουν widgets υπενθύμισης και άλλα.

 

gallery_286955_1113_14320.jpg

 

Στο νέο Yosemite δίνεται έμφαση στο Spotlight, το οποίο ενσωματώνει "internet λειτουργικότητα", κοιτάζοντας επίσης πηγές που προέρχονται από το Internet (iTunes, Apple maps κ.α). Η τεράστια μπάρα στο κέντρο της οθόνης δείχνει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων σας, τοπικά και μη. Το Spotlight μας θυμίζει κάπως το Google Now όσο αφορά στις δυνατότητες και τη λειτουργικότητα, αφού προτείνει διάφορα πράγματα, καθώς πραγματοποιείτε αναζητήσεις (π.χ σας δείχνει που παίζεται μια κινηματογραφική ταινία αν ψάχνετε πληροφορίες για αυτή ή εστιατόρια κ.ά).

 

gallery_286955_1113_14681.jpg

 

To iCloud Drive -και όλοι οι φάκελοι του- είναι διαθέσιμο από το Finder. Όλοι οι φάκελοι στο iCloud συγχρονίζονται αυτόματα σε όλες τις συσκευές/ υπολογιστές του χρήστη, και είναι πλήρως searchable και taggable.

 

Το ίδιο συμβαίνει και με το Mail, για το οποίο η Apple εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία και συγχρονισμό του. Το Mail Drop είναι ένα νέο χαρακτηριστικό, το οποίο επιτρέπει να επισυνάψετε αρχεία με μέγεθος έως 5GB. Πως γίνεται αυτό; Αυτομάτως διαχωρίζει τα αρχεία, από το email, τα τοποθετεί στο iCloud και στη συνέχεια προωθεί ένα σύνδεσμο για download μαζί με το email. Οι χρήστες του Mac, μπορούν να πάρουν τα αρχεία, χωρίς να κάνουν κλικ στον σύνδεσμο, ωστόσο άλλοι clients θα πρέπει πρώτα να πατήσουν το σύνδεσμο για να λάβουν τα αρχεία.

 

gallery_286955_1113_291304.png

 

Ο Safari, είναι πια συμβατός με όλα τα σύγχρονα standards, και δεν απαιτεί plugins για να αναπαράγει video. Επίσης είναι εξοπλισμένος με τον ταχύτερο Javascript compiler, από κάθε ανταγωνιστικό προϊόν.

 

Όσο αφορά στο "Continuity", είναι ένα χαρακτηριστικό που εξασφαλίζει τη συνεργασία του OS X Yosemite με το iOS, και τον διαμοιρασμό πληροφοριών ανάμεσα στις διάφορες συσκευές σας. Το AirDrop για παράδειγμα λειτουργεί απρόσκοπτα μεταξύ iOS και OS X. Με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, διαφορετικές συσκευές μπορούν να γνωρίζουν τι κάνουν οι άλλες. Αν για παράδειγμα δημιουργήσετε ένα email στο iPhone, τότε στο dock του Mac θα υπάρχει ένα εικονίδιο που σας λέει να συνεχίσετε για να τελειώσετε τη δουλειά σας στο laptop σας.

Επίσης, αν ο Mac που έχετε στη διάθεση σας δεν έχει WiFi, θα καταλαβαίνει αν το iPhone είναι κοντά, και θα παρέχει στον χρήστη την επιλογή για tethering μέσω του iPhone.

 

Ένα σπουδαίο ακόμη χαρακτηριστικό, είναι ότι μπορείτε να λαμβάνετε κλήσεις ή να πραγματοποιείτε κλήσεις από τον Mac ή το iPhone σας (στο κέντρο ειδοποιήσεων στο OS X μπορείτε να δείτε σχετική ειδοποίηση για το αν θέλετε να απαντήσετε στην κλήση κ.λπ). Το Mac OS X Yosemite προσφέρεται δωρεάν για όλους τους υπολoγιστές Mac που το υποστηρίζουν.

 

Να αναφέρουμε τέλος ότι η Apple, ανακοίνωσε για τους developers νέα εργαλεία προγραμματισμού, μεταξύ των οποίων μία νέα γλώσσα προγραμματισμού, με την ονομασία Swift, για ακόμα μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία και ταχύτητα. Η εταιρεία επίσης αναφέρθηκε στα Xcode 6 και iCloudkit.

 

Link.png Site: OS X Yosemite