Η Apple είναι αντιμέτωπη με υψηλό πρόστιμο δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με αναφορές, αφού ερευνητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν την Ιρλανδική κυβέρνηση ότι παρείχε κρατική βοήθεια και φορολογικές διευκολύνσεις στην αμερικάνικη εταιρεία για περισσότερα από 20 χρόνια.

Η Ιρλανδία, αποτελεί μια δημοφιλή "ευρωπαϊκή" βάση για τις εταιρείες όπως είναι οι Amazon, Google, Facebook, PayPal και Twitter (δείτε εδώ μία λίστα με τις εταιρείες τεχνολογίας, και όχι μόνο, που έχουν έδρα στην Ιρλανδία και θα καταλάβετε) λόγω του χαμηλού φορολογικού συντελεστή, ο οποίος είναι μόλις 12,5%.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει από τον Ιούνιο να ερευνά τις φορολογικές υποθέσεις του Αμερικάνικου κολοσσού στην Ιρλανδία, όπου η εταιρεία στεγάζει τα διεθνή κεντρικά γραφεία της από το 1980. Αυτή την βδομάδα, σύμφωνα με τους Financial Times, η Ε.Ε θα παρουσιάσει επισήμως τις κατηγορίες εναντίον της Apple.

 

Παρά το χαμηλό φορολογικό συντελεστή που υπάρχει στη χώρα, η Apple πληρώνει πολύ λιγότερα σε φόρους, μόλις το 2%. Σύμφωνα με αποκαλύψεις στις Η.Π.Α το 2013, ο λόγος αυτού του ακόμη χαμηλότερου ποσοστού που πληρώνει η Apple οφείλεται στη διοχέτευση των διεθνών πωλήσεων της μέσα από άλλες θυγατρικές εταιρείες. Έτσι, η βάση της εταιρείας στην Ιρλανδία θα μπορούσε να κατέχει το 60% των κερδών της αποφεύγοντας να τα μεταφέρει στις Η.Π.Α όπου το ποσοστό φόρου θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, και με τη δυνατότητα διεκδίκησής τους καθώς θα μπορούσε να ισχυριστεί πως έχει έδρα στην Ιρλανδία, και επομένως να μη φορολογηθεί.

 

Τη περίοδο 1991 με 2007 η Ιρλανδική κυβέρνηση φαίνεται πως είχε δώσει την έγκρισή της για το παραπάνω. Η Ε.Ε υποστηρίζει πως η ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας έναντι άλλων εταιρειών από το κράτος της Ιρλανδίας ήταν παράνομη και μη ανταγωνιστική. Αν αποδειχθούν τα ανωτέρω, τότε η Ε.Ε θα προσπαθήσει να ανακτήσει από την Apple δισεκατομμύρια ευρώ από απλήρωτους φόρους φτάνοντας μέχρι και 10 χρόνια πίσω.

 

Σε συνέντευξή του στην Financial Times, ο Luca Maestri, επικεφαλής των οικονομικών της Apple, αρνήθηκε αυτή την ειδική μεταχείριση, ενώ ο CEO της εταιρείας, Tim Cook, σε ακροαματική διαδικασία στη Γερουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες (δείτε το παρακάτω βίντεο) αρνήθηκε πως χρησιμοποίησαν "φορολογικά τεχνάσματα".

 

Ούτε η Apple είναι η μοναδική εταιρεία αλλά ούτε η Ιρλανδία η μόνη χώρα που βρίσκονται στο επίκεντρο φορολογικών ελέγχων, καθώς ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Organisation for Economic Cooperation and Development, OECD) ψάχνει όλους τους φορολογικούς παραδείσους στην Ευρώπη, ενώ τα Starbucks στην Ολλανδία και η Fiat στο Λουξεμβούργο βρίσκονται ήδη στο στόχαστρό του.

 

https://www.youtube.com/watch?v=fWV5jCntvGI

 

Link.png Site: c|net