Η Apple συμφώνησε να πληρώσει €318 εκατομμύρια στην Ιταλία, μετά το πόρισμα μίας έρευνας που πραγματοποιήθηκε, με βάση το οποίο η γνωστή κατασκευάστρια απέτυχε να πληρώσει το τριπλάσιο ποσό σε εταιρικούς φόρους στην γειτονική χώρα κατά την διάρκεια μίας περιόδου πέντε ετών, σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Οι Ιταλικές ρυθμιστικές αρχές στο Μιλάνο, μετά από σχετική έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Αμερικάνικη εταιρεία είναι ένοχη για φορολογική απάτη, και την κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιεί την θυγατρική της στην Ιρλανδία για να καταγράφει κέρδη που παρήγαγε στην Ιταλία σε μία προσπάθεια να μειώσει την φορολογητέα βάση εσόδων της και να γλυτώσει 879 εκατομμύρια ευρώ την χρονική περίοδο μεταξύ 2008 και 2013.

 

Η Apple δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα, ωστόσο παλαιότερα εκπρόσωπος της εταιρείας είχε δηλώσει ότι η εταιρεία πληρώνει τους απαραίτητους φόρους σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.

 

Η Apple Italia αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής επιχείρησης της Apple που εδρεύει στην Ιρλανδία, όπου και η Apple φορολογείται με σημαντικά χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων (12,5%) σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27,5% στην Ιταλία). Η Apple αποτελεί στόχο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επίσης, η οποία κατηγόρησε τον Σεπτέμβριο του 2014 την εταιρεία ότι λαμβάνει παράνομα κρατική βοήθεια από την Ιρλανδική κυβέρνηση. Η απόφαση της μακρόχρονης έρευνας ενδέχεται να καθυστερήσει έως στις αρχές του 2016.

 

Link.png Site: MacRumors