Το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Δυτική Περιφέρεια του Wisconsin βρήκε την Apple ένοχη για παραβίαση μίας ευρεσιτεχνίας του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison και η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στα iPhone 5s, iPhone 6 και iPhone 6 plus, καθώς και σε εκδόσεις του iPad.

Αν και η Apple αρνήθηκε οποιαδήποτε μορφή παραβίασης της ευρεσιτεχνίας, ισχυριζόμενη ότι η πατέντα δεν έχει ισχύ και πως είναι άκυρη, το δικαστήριο αποφάσισε διαφορετικά. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατοχυρώθηκε το 1998, και σχετίζεται με την βελτίωση της αποδοτικότητας ενός chip.

 

Οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου του Winsconsin-Madison, και πιο συγκεκριμένα του Ιδρύματος Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF), ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο, ότι οι επεξεργαστές της Apple, A7, A8 και A8X παραβιάζουν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και αυτή, ήταν τελικά και η απόφαση των ενόρκων.

 

Το μόνο που απομένει τώρα είναι να καθοριστεί το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ως αποζημίωση η Apple, ένα ποσό που λέγεται ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 862 εκατομμύρια δολάρια.

 

Στην απόφαση του δικαστηρίου, υποθέτουμε ότι έπαιξε ρόλο και η απόφαση μίας παρόμοιας υπόθεσης που αφορούσε επίσης το Πανεπιστήμιο του Winsconsin-Madison και την Intel. Το Wisconsin Alumni Research Foundation είχε υποβάλει μήνυση το 2008, ισχυριζόμενο ότι τα chips της Intel, παραβιάζουν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της, και έτσι οι δύο αντίπαλες πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό.

 

Να αναφέρουμε, ότι το WARF υπέβαλλε και νέα αγωγή ισχυριζόμενο ότι τα νεότερα chips της Apple, A9 και A9X παραβιάζουν εξίσου την πατέντα του.

 

Link.png Site: GSMArena
Link.png Site: Reuters