Όπως αναφέρει το Bloomberg, η επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης και το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας έχουν απαγορέψει στη κυβέρνηση της χωράς την προμήθεια προϊόντων Apple, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο που έδωσε την πληροφορία στο Bloomberg, μεταξύ των δέκα προϊόντων που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα δαπανών των δημοσίων πόρων, είναι τα iPad, iPad Mini, MacBook Air και MacBook Pro.

 

Πρόσφατες λίστες προμηθειών έχουν επίσης απαγορέψει την αγορά λογισμικού antivirus από τη Symantec και υπολογιστών με λογισμικό της Microsoft. Η ένταση μεταξύ της Κίνας και των εταιρειών με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί μετά τις κατηγορίες για hacking και κατασκοπεία αλλά και την απάντηση της Apple στις κατηγορίες για τις ανησυχίες της Κινεζικής κυβέρνησης όσον αφορά το χαρακτηριστικό "Frequent Locations".

 

Ο Mark Po, αναλυτής της UOB Kay Hian Ltd. με έδρα το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε πως όταν η κυβέρνηση σταματήσει τη προμήθεια των σχετικών προϊόντων ενημερώνει τις επιχειρήσεις και ημικρατικούς οργανισμούς. Συνέχισε, εξηγώντας πως η Κινέζικη κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει πως υπεράκτιες εταιρίες δε θα έχουν μεγάλη επιρροή στη Κίνα.

 

Οι λόγοι για την αφαίρεση της Apple από τις λίστες προμηθειών έχει γίνει θέμα συζήτησης και η εταιρεία μέσων ενημέρωσης Caixin δηλώνει πως η Apple έχει αποτύχει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την εξαμηνιαία ενημέρωση του καταλόγου με εγκεκριμένα προϊόντα αποδοτικά στο περιβάλλον. Η έκθεση υποθέτει πως η κακή επικοινωνία είχε σαν αποτέλεσμα η Apple να μην προχωρήσει στην κατάθεση όλων των αναγκαίων πληροφοριών προκειμένου να συμπεριληφθούν τα προϊόντα της στον κατάλογο.

 

Πάντως η παρουσία της Apple στη Κίνα ολοένα και αυξάνεται, σημειώνοντας 26% αύξηση η οποία καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2014 λόγων των αυξημένων πωλήσεων των iPhone, iPad και Mac. Πρόσφατα η εταιρεία άνοιξε το έβδομο κατάστημα στη Κίνα και προσπαθεί να προσελκύσει Κινέζους προγραμματιστές στο iOS App Store. Σήμερα, η Apple είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία πωλήσεων smartphones στη Κίνα μερίδιο αγοράς 7%.

 

Link.png Site: MacRumors