Η Apple εξέδωσε μια ανακοίνωση σχετικά με έρευνες της εταιρείας για τις γυμνές φωτογραφίες 101 περίπου διάσημων γυναικείων celebrities που διέρρευσαν από τους λογαριασμούς που είχαν στην υπηρεσία iCloud.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως όταν έμαθαν για τη κλοπή, εξοργίστηκαν και οι ίδιοι και κινητοποιήθηκαν άμεσα για να ανακαλύψουν τη πηγή. Τονίζει δε πως η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα των πελατών της είναι υψίστης σημασίας για την Apple. Μετά από έρευνα που διήρκησε περισσότερες από 40 ώρες, ανακάλυψαν πως συγκεκριμένοι λογαριασμοί διάσημων χρηστών εκτέθηκαν από στοχευμένη επίθεση σε ονόματα χρηστών, κωδικών και ερωτήσεων ασφαλείας, η οποία αποτελεί μια πρακτική πολύ γνωστή στο Διαδίκτυο. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος τύπου της Apple, σε καμία από τις υποθέσεις που ερευνήθηκαν δεν προέκυψε στοιχείο που να δείχνει ότι η κλοπή των ιδιωτικών φωτογραφιών των θυμάτων, προήλθε από κενό ασφαλείας και από παραβίαση των συστημάτων της Apple, όπως το iCloud ή το Find my iPhone, όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί αρχικές αναφορές της αστυνομίας ενώ συμπληρώνει πως συνεχίζουν να συνεργάζονται με τις αρχές για τον εντοπισμό των εγκληματιών που εμπλέκονται.

 

Σε συνέχεια της παραπάνω δήλωσης, η Apple συμβουλεύει όλους τους χρήστες να χρησιμοποιούν ισχυρούς κωδικούς και να ενεργοποιήσουν την επαλήθευση δυο βημάτων. Αν οι επιτιθέμενοι είχαν χρησιμοποιήσει τις ερωτήσεις ασφαλείας των θυμάτων για τη πρόσβαση στο λογαριασμό τους, η επίθεση δε θα είχε αποτέλεσμα λόγω της επαλήθευσης των δυο βημάτων, η οποία εκτός από κάποια περίοδο αναμονής, χρειάζεται και recovery key για περαιτέρω είσοδο στο λογαριασμό αν η συσκευή χαθεί.

 

Εκτός από τις ποινικές διώξεις που κατατέθηκαν, η Jennifer Lawrence -η οποία μέσω εκπροσώπου της παραδέχτηκε την αυθεντικότητά των φωτογραφιών- και άλλες celebrities έχουν κινήσει διαδικασίες για αγωγές στους hackers και σε όσους διαμοιράζουν το συγκεκριμένο υλικό. Η είδηση της παραβίασης έρχεται λίγες μέρες πριν τη κυκλοφορία του νέου iPhone - και ακόμα πιο σημαντικό - σε εποχές που το οποιοδήποτε smartphone έχει γίνει δέκτης διαφόρων προσωπικών στοιχείων, όπως τραπεζικών λογαριασμών κ.α

 

Link.png Site: ArsTechnica

Link.png Site: Reuters