Η Apple ανακοίνωσε στο WWDC 14, τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος για φορητές συσκευές της εταιρείας, iOS 8. Η νέα έκδοση είναι επανασχεδιασμένη σε σημεία και διαθέτει δεκάδες βελτιώσεις.

Το νέo iOS 8 συνεργάζεται άψογα με το OS X με την Apple να έχει πραγματοποιήσει πολλές βελτιώσεις, που αφορούν τη λειτουργικότητα. Για παράδειγμα, υπάρχουν διαδραστικές ειδοποιήσεις -σαν αυτές στο OS X- οι οποίες λειτουργούν σε συνδυασμό με εφαρμογές τρίτων -δεν χρειάζεται να κλείσετε μία εφαρμοφή για να απαντήσετε σε μηνύματα. Για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε "Like" στο Facebook απευθείας από τις ειδοποιήσεις.

Μπορείτε επίσης να επέμβετε στις ειδοποιήσεις απευθείας επίσης από την οθόνη κλειδώματος όπου κατά την επίσημη παρουσίαση, μία πρόσκληση στο ημερολόγιο έγινε δεκτή χωρίς να ξεκλειδώσει το iPhone.

 

Κάνοντας double-tap στο home button, έρχεται στο προσκήνιο ο γνωστός task manager/ switcher, ωστόσο τώρα δείχνει επιπλέον τις δημοφιλείς επαφές του χρήστη ώστε να μπορέσει να τις καλέσει άμεσα.

 

 

gallery_286955_1112_156685.jpg

 

Η αναζήτηση μέσω Spotlight έχει βελτιωθεί σημαντικά έχοντας πολύ πιο εξελιγμένες δυνατότητες αφού μπορείτε να ψάχνετε όχι μόνο μέσα στη συσκευή σας για τη λέξη κλειδί που έχετε εισάγει αλλά και μέσα από υπηρεσίες με το αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ανάλογα με το που βρίσκεστε. Η αναζήτηση μέσω Spotlight μπορεί να επιστρέψει αποτελέσματα από τη WikiPedia, το iBook Store αλλά και από εφαρμογές που έχει εγκατεστημένες στο κινητό του ο χρήστης.

 

gallery_286955_1112_132279.jpg

Η εφαρμογή iMessage είναι η εφαρμογή που χρησιμοποιείται περισσότερο στο iOS και είναι σημαντικά βελτιωμένη. Οι χρήστες μπορούν να διαχειρίστουν αποτελεσματικότερα τους διαλόγους (threads) στο Group messaging. Η λειτουργία αφαίρεσης/ πρόσθεσης συμμετεχόντων στις συζητήσεις είναι επίσης απλή διαδικασία. Μπορούν να προστεθούν μηνύματα ήχου ή video, χρησιμοποιώντας μία συντόμευση στην εφαρμογη, με τη βοήθεια της οποίας μπορείτε να κάνετε εγγραφές σε πραγματικό χρόνο (Tap to Talk) όπως επίσης μπορούν να μοιραστούν την τοποθεσία τους σε κάποιο φίλο τους.

 

 

gallery_286955_1112_93610.jpg

Η Apple μετά από αρκετά χρόνια έδειξε επίσης το QuickType, μία τεχνολογία πρόβλεψης κειμένου, σαν αυτή του SwiftKey για ταχύτερη και απλούστερη πληκτρολόγηση. Τα Widgets αποτελούν ένα νέο χαρακτηριστικό στη νέα έκδοση του iOS, επιτρέποντας σε εφαρμογές τρίτων να καθορίζουν τα widgets στο κέντρο ειδοποίησεων το οποίο γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον. Δεν βρίσκονται ακόμη στη home screen, ωστόσο είναι διαδραστικές.

 

 

gallery_286955_1112_219822.jpg

Δύο ακόμη νέα χαρακτηριστικά του iOS 8 είναι τα Health και Family Sharing. Το Health είναι ένα νέο mobile app το οποίο συνδέεται με την νέα υπηρεσία καταγραφής υγείας της Apple, Healthkit, και "τραβάει" δεδομένα από εφαρμογές υγείας/ φυσικής κατάστασης τρίτων, και στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο επαγγελματίες στον τομέα της υγείας.

 

 

gallery_286955_1112_93154.jpg

Η υπηρεσία Family Sharing, είναι ένα ιδιαίτερα σπουδαίο νέο χαρακτηριστικό, αφού για πρώτη φορά η Apple επιτρέπει στην οικογένεια να μοιράζεται αγορές που έχει κάνει στο iTunes, ενώ παράλληλα τα μέλη της μπορούν να μοιράζονται γεγονότα στο ημερολόγιο, στο group messaging κ.ά. Επίσης, ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει ειδοποίηση, αν κάποιο μέλος της οικογένειας θέλει άδεια για να έχει πρόσβαση σε κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή.

 

 

gallery_286955_1112_129195.jpg

 

Η ψηφιακή βοηθός "Siri" έχει βελτιωθεί στο iOS 8 και μπορείτε να την ενεργοποιήσετε πλέον με μία απλή, φωνητική εντολή όπως "hey Siri". H Siri ενσωματώνει τις δυνατότητες αναγνώρισης τραγουδιών του Shazam και σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε αγορές στο iTunes. Και αφού αναφερθήκαμε στο iTunes, στο App Store για συσκευές iOS, η Apple έχει προσθέσει τη δυνατότητα "preview" εφαρμογών, ενώ επιτρέπει την αγορά τους με έκπτωση αν αποτελούν μέρος ενός bundle.

 

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του iOS 8 είναι το Continuity το οποίο λειτουργεί μεταξύ των Apple συσκευών, επιτρέποντας στο χρήστη μέσω της λειτουργίας Handoff να συνεχίσει αυτόματα την εργασία του από τη μία συσκευή στην άλλη χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Για παράδειγμα η εγγραφή ενός e-mail στο iPhone μπορεί να συνεχιστεί στο Mac από το σημείο που ακριβώς σταματήσατε όπως επίσης και η ανάγνωση μιας ιστοσελίδας. Το Handoff λειτουργεί με πολλές εφαρμογές του iOS όπως το Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Maps, Messages, Reminders, Calendar, και Contacts.

 

handoff_gallery_mail.jpg

Το TestFlight, είναι ένα νέο χαρακτηριστικό για developers, που τους επιτρέπει να επικοινωνούν με χρήστες του iOS, ώστε να λάβουν μέρος στο beta testing της εφαρμογής που ετοιμάζουν, προτού βεβαίως την διαθέσουν μέσω του App Store.

 

Επανερχόμενοι στα νέα χαρακτηριστικά του iOS, να αναφέρουμε ότι η νέα υπηρεσία file sharing iCloud Drive, αποτελεί επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό του iOS, όπως συμβαίνει και με το OS X. Με το iCloud Drive μπορείτε να εργαστείτε πάνω σε οποιοδήποτε αρχείο, οπουδήποτε, όποια συσκευή και να χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε να εργάζεστε πάνω σε παρουσιάσεις, σε εικόνες, σε PDFs, σε έγγραφα - απευθείας στο iCloud χρησιμοποιώντας τον Mac ή το PC σας. Τα πρώτα 5GB είναι δωρεάν. 20GB χώρου θα σας κοστίσουν $0.99 το μήνα, ενώ 200GB θα κοστίσουν $3.99 το μήνα.

 

 

gallery_286955_1112_212887.png

 

To iOS 8 είναι συμβατό με τις συσκευές iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPod Touch 5th Generation, iPad 2, iPad with Retina display, iPad Air, iPad mini και iPad mini με Retina Display.

 

Link.png Site: iOS 8