Στην εκδήλωση "Spring Forward" και στην σκιά των παρουσιάσεων των Apple Watch και MacBook, η Apple έκανε ορισμένες σημαντικές ανακοινώσεις. Μία από αυτές ήταν το ResearchKit.

Όσο αφορά στις υπόλοιπες, ο Tim Cook ανακοίνωσε ότι το συνδρομητικό κανάλι HBO με την υπηρεσία HBO Now έρχεται στο Apple TV, το οποίο θα κοστίζει φθηνότερα, στα $69.

Ο Tim Cook, CEO της Apple είπε ότι η εταιρεία του έχει πουλήσει έως σήμερα 700 εκατομμύρια συσκευές iPhone, και πως η επιχείρηση διαρκώς μεγαλώνει -με 49% ανάπτυξη χρόνο με τον χρόνο- κάτι που είναι αξιοσημείωτο, αλλά και ενδεχομένως φυσιολογικό, μετά την επέκταση και την δημιουργία δεκάδων καταστημάτων στην Κίνα, που είναι και η μεγαλύτερη αγορά στον πλανήτη. Επίσης αναφέρθηκε στην λειτουργικότητα CarPlay, και πως στο τέλος της χρονιάς 40 νέα μοντέλα αυτοκινήτων θα είναι διαθέσιμα με το CarPlay, ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αν σκεφτούμε ότι έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από την επίσημη ανακοίνωση του.

 

Κλείνοντας την... παρένθεση, και όσον αφορά στο ResearchKit, να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα framework που εκμεταλλεύεται τους αισθητήρες συσκευών όπως το iPhone ή το Apple Watch με στόχο την καταπολέμηση ασθενειών και την παροχή υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με την υγεία. Έχει κοινά στοιχεία με το Healthkit, αλλά επικεντρώνεται κυριώς στην ιατρική έρευνα και στις ιατρικές μελέτες.

Το framework επιτρέπει σε ερευνητές σε Νοσοκομεία, Ιατρικά Κέντρα ή Πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα να δημιουργήσουν εύκολα εξειδικευμένες εφαρμογές ενώ παράλληλα θα έχουν την δυνατότητα να έχουν πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση σε ασθενείς που θα ήθελαν να συμμετέχουν σε έρευνες για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η Νόσος του Πάρκινσον, διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο καρκίνος του μαστού κ.ά. Αλλά το Researchkit, πέρα από την έρευνα, μπορεί να προσφέρει διάγνωση ή ακόμα και απομακρυσμένη γνωμάτευση ή παρακολούθηση (άλλωστε μπορεί να συλλέξει δεδομένα από διάφορες εφαρμογές βελτίωσης της φυσικής κατάστασης κ.ά).

 

Για να λάβει μέρος σε μία έρευνα, ο χρήστης θα πρέπει να δώσει την συγκατάθεση του, ενώ η Apple, ήταν για μία ακόμα φορά κατηγορηματική, ότι δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών. Αφού δώσει την συγκατάθεση του, η πλατφόρμα αποκτάει πρόσβαση σε δεδομένα όπως στο βάρος, στην αρτηριακή πίεση, στα επίπεδα γλυκόζης, στη συχνότητα χρήσης της συσκευής εισπνοής φαρμάκου για το άσθμα κ.ά.

Τέτοια δεδομένα, μπορεί να έχει συλλέξει το κινητό του ή εφαρμογές τρίτων, τα οποία θα τα συνδυάσει με δεδομένα που προκύπτουν από μετρήσεις με την βοήθεια του επιταχυνσιόμετρου, του γυροσκόπιου ή του GPS και άλλων αισθητήρων, όπως εκείνων που μετρούν τους καρδιακούς παλμούς στο Apple Watch (π.χ μία εφαρμογή μπορεί να ζητήσει από τον χρήση να κάνει μερικά βήματα ή να μιλήσει στο μικρόφωνο).

 

Η Apple, ανακοίνωσε ότι το ResearchKit είναι open-source, ώστε να υπάρξει περισσότερη συμμετοχή, περισσότερες εφαρμογές για το κοινό καλό. Δείτε το παρακάτω video για να αποκτήσετε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το Researchkit.

 

https://www.youtube.com/watch?v=VyY2qPb6c0c