Κατά τη διάρκεια δίκης η οποία διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαθαίνουμε ότι η Apple για το διάστημα μεταξύ 2007 και 2009, είχε προχωρήσει στη διαγραφή τραγουδιών από τα iPod των χρηστών, τα οποία οι χρήστες τους είχαν κατεβάσει από αντίπαλες υπηρεσίες του iTunes.

Στη δίκη αυτή, η Apple κατηγορείται ότι παραβίασε τον αντιμονοπωλιακό νόμο, «κλειδώνοντας» τα πρώτα iPod στο οικοσύστημα του iTunes και του κλειδώματος DRM. Όσον αφορά τη διαγραφή των τραγουδιών, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του ενάγοντα, PatrIck Coughlin, αν ένας χρήστης είχε κατεβάσει τραγούδια που δεν προέρχονταν από το ITunes και προσπαθούσε να τα συγχρονίσει μέσω iTunes στη συσκευή του, λάμβανε ένα μήνυμα σφάλματος. Το ασαφές μήνυμα προέτρεπε τον κάτοχο της συσκευής να επαναφέρει το IPod στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, διαγράφοντας τα μουσικά αρχεία που είχε αγοράσει από αντίπαλες υπηρεσίες όπως επίσης και να μη δοκιμάσει να τα αναπαράγει.

 

Στην υπεράσπιση της η Apple αναφέρει ότι το συγκεκριμένο ασαφές μήνυμα ήταν σκόπιμο προκειμένου να μη μπερδέψει τους χρήστες με επιπλέον πληροφορίες ενώ όσον αφορά τη διαγραφή αρχείων, αυτή γινόταν «προκειμένου η εταιρεία να προστατέψει τους χρήστες από hackers και κακόβουλο λογισμικό».

 

Από την πλευρά τους, οι κατήγοροι περιλαμβάνουν στην υπερασπιστική τους γραμμή, emails καθώς και μια βιντεοσκοπημένη κατάθεση του Steve Jobs ως αποδεικτικό στοιχείο για το ότι η Apple σκόπιμα προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις μετά την κυκλοφορία του πρώτου iPod. Στα email, ο Jobs φέρεται να καταστρώνει σχέδιο προκειμένου να κατηγορήσει την ανταγωνιστική μουσική υπηρεσία της RealNetworks για μεθόδους hacking στην προσπάθεια της να προσφέρει τη δυνατότητα κατεβάσματος τραγουδιών για το iPod.

 

Η δίκη η οποία διεξάγεται στην Καλιφόρνια, θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα και στην οποία αναμένεται να καταθέσουν δύο από τα κορυφαία στελέχη της Apple, ο Phill Schiller, υπεύθυνος marketing καθώς και ο Eddy Cue που ηγείται του τμήματος του iTunes.

 

Link.png Site: Macrumors

Link.png Site: WSJ