Χωρίς να ενθουσιάσει ιδιαίτερα τους developers και τους παρευρισκόμενους στο Worldwide Developers Conference, η Apple ανακοίνωσε βελτιώσεις στο λειτουργικό σύστημα του Apple Watch, γνωστό τώρα με την ονομασία watchOS 2. Την ανακοίνωση την έκανε ο ίδιος ο Tim Cook, πριν παραδώσει την σκυτάλη στον Kevin Lynch.

Η δεύτερη έκδοση του watchOS προσθέτει νέα watch faces, συμπεριλαμβάνοντας τα Photo Album face και Time-Lapse face, ένα 24ωρο time-lapse από διάφορα μέρη στον κόσμο που συνδέεται με την τοπική ώρα. Οι developers επίσης μπορούν να δημιουργούν τα δικά τους Complications, μάλλον μία… ατυχή ονομασία για τις επιλογές παραμετροποίησης των watch faces του Apple Watch. Οι χρήστες μπορούν να προχωρούν μπροστά στον χρόνο για να δουν τις ενημερώσεις στα complications. Το χαρακτηριστικό, που ενεργοποιείται με το γύρισμα της ψηφιακής κορώνας (Digital Crown) ονομάζεται Time Travel, και μπορεί να δείχνει επερχόμενες εκδηλώσεις, θερμοκρασίες κ.ά.

 

Ο Kevin Lynch έδειξε επίσης την λειτουργία Nightstand, που μπορεί να ρυθμιστεί για να δείχνει την ώρα καθώς φορτίζει το κινητό, ενώ προσφέρεται και ξυπνητήρι. Ανακοινώθηκαν επίσης τα FaceTime Audio ενώ η Fitness app τρέχει πια “natively” με τους χρήστες να μπορούν να διαμοιραστούν τα Activity και Workout achievements μέσω των Facebook, Twitter και Messages ενώ επιπλέον μπορούν να απαντούν στα email τους απευθείας, χρησιμοποιώντας την φωνή τους (αν και θα χρειαστεί να κάνουν tap στο πλήκτρο send).

 

3052998b1fa06a64473d6e303e0f488f0094fd3b_expanded_large.jpg

 

Η εφαρμογή Maps επίσης στο Apple Watch, υποστηρίζει την λειτουργία Transit (transit directions κ.λπ) ενώ και η Siri μπορεί να προσφέρει οδηγίες για μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό κ.ά) καθώς και να δείχνει Glances, όπως το Instagram glance.

 

Η σπουδαιότερη πάντως ανακοίνωση για το watchOS και το Apple Watch, και που λογικά θα βοηθήσουν τόσο το λειτουργικό σύστημα όσο και το smartwatch της εταιρείας να ανέβουν επίπεδο, είναι η υποστήριξη εγγενών εφαρμογών. Πλέον, οι developers μέσω του Watchkit έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή κορώνα, στο μικρόφωνο και να αναπαράγουν ήχο από το ηχείο καθώς και video στα watch faces. Ενώ απευθείας από το watch, οι developers μπορούν να έχουν πρόσβαση στο HealthKit, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, έχουν πρόσβαση στο επιταχυνσιόμετρο και στην taptic engine με το στέλεχος της Apple να αναφέρει ότι η ταχύτητα εκτέλεσης των εφαρμογών θα είναι αρκετά γρήγορη, χωρίς όμως να γίνεται κάποια αναφορά στην αυτονομία και στο κατά πόσο αυτή θα επηρεασθεί αρνητικά.

 

H έκδοση developer preview του watchOS 2 είναι διαθέσιμη από σήμερα. Το watchOS 2 θα διατεθεί δωρεάν ως αναβάθμιση στους κατόχους του Apple Watch το Φθινόπωρο.

 

Link.png Site: Apple watchOS 2.0