To WWDC 2016 επεφύλασσε άλλη μία έκπληξη για τους developers, όσον αφορά την δοκιμαστική έκδοση του iOS 10, καθώς ο πυρήνας του νέου λειτουργικού συστήματος της Apple διατέθηκε εσκεμμένα χωρίς κρυπτογράφηση - σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

Ως γνωστόν, ο πυρήνας ενός λειτουργικού συστήματος κοντρολάρει την επικοινωνία μεταξύ του λογισμικού και των υποσυστημάτων της συσκευής, επιβάλλοντας παράλληλα και όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας και προσβασιμότητας, προστατεύοντας την από διάφορους εξωτερικούς κινδύνους.

 

Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που νόμιζαν ότι η Apple ξέχασε να ενεργοποιήσει την κρυπτογράφηση του πυρήνα.

 

"Η Apple, αφήνοντας τον πυρήνα χωρίς κρυπτογράφηση, θα μπορέσει να εκτιμήσει την σταθερότητα και την αποδοτικότητα του, αποφεύγοντας να ρισκάρει παράλληλα και την ασφάλεια του" ισχυρίστηκε ο Jonathan Zdziarski στο MIT Technology Review, ειδικός σε θέματα ασφαλείας. Και ακούγεται απόλυτα λογικό, μιας και δεν μπορεί να εφεύρεις τρόπους για να παρακάμψεις κάτι το οποίο δεν υφίσταται.

 

Ως γνωστόν και το περιεχόμενο των iOS συσκευών είναι πλέον κρυπτογραφημένο (εξ ορισμού), οπότε η αποκρυπτογράφηση των δεδομένων τους αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, με πρόσφατο παράδειγμα της έκκλησης για παροχή βοήθειας προς το FBI και το ξεκλείδωμα ενός iPhone 5c, ιδιοκτήτης του οποίου ήταν ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, ο οποίος προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα στο Σαν Μπεραντίνο.

 

Οι developers - για άλλη μία φορά - θα αναλάβουν δουλειά προς όφελoς της αμερικανικής εταιρείας, ανακαλύπτοντας τις ευπάθειες και τα κενά που ενδέχεται να υπάρχουν στο iOS 10, με ταχύτερους φυσικά ρυθμούς, ενισχύοντας έτσι τη σταθερότητα του.

 

Link.png Site: Engadget