Ίσως το “Xcitement” για τη ναυαρχίδα της Apple να πέρασε κιόλας, σύμφωνα με το Αμερικάνικο δίκτυο CNN.

Οι μετοχές της Apple και των προμηθευτών της υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα, αφού δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές από τη βιομηχανία που προέβλεπαν ότι η ζήτηση για το κορυφαίο iPhone δεν θα ήταν μεγάλη. Η μετοχή της Apple υποχώρησε έως και 4% πριν ξεκινήσουν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης την Τρίτη.

 

Το ριζικά επανασχεδιασμένο iPhone X υποτίθεται ότι θα έδινε στην Apple την αναμενόμενη ώθηση στην Apple μετά από δύο χρόνια μειωμένων πωλήσεων. Οι πρώτες αναφορές για τις πωλήσεις ήταν θετικές και η Morgan Stanley ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το iPhone X γνώριζε αρκετή επιτυχία στη Κίνα.
Όμως από ότι φαίνεται, το πρώτο κύμα ζήτησης μεταξύ των φανατικών της Apple πέρασε και οι αναλυτές δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι ότι και οι πιο “casual” χρήστες iPhone θα θελήσουν να αναβαθμίσουν στο iPhone X.

 

Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά υψηλή τιμή των $1000 καθώς και ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του νέου iPhone X που προκαλούν σύγχυση, ένας αναλυτής της Sinolink Securities εκτιμάει ότι οι αποστολές του iPhone X θα είναι μόλις 35 εκατομμύρια κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια λιγότερες από όσες αναμένονταν. Η JL Warren Capital εκτιμά ότι οι αποστολές του iPhone X θα φτάσουν μόλις τις 25 εκατομμύρια.
Η Jefferies από την άλλη πιστεύει περισσότερο στο προϊόν και στην Apple και αναμένει ότι οι αποστολές θα φτάσουν τις 40 εκατομμύρια. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν αφότου δημοσιεύτηκε άρθρο της Ταϊβανέζικης εφημερίδας Economic Daily που έλεγε ότι οι προσδοκίες της Apple έχουν μειωθεί δραματικά όσο αφορά στις πωλήσεις του iPhone X και από 50 εκατομμύρια αναμένει 30 εκατομμύρια πωλήσεις.

 

Οι επενδυτές επίσης φαίνεται να “τιμώρησαν” και τις εταιρείες που κατασκευάζουν εξαρτήματα για το iPhone X με τις μετοχές της Genius Electronic Optical που κατασκευάζει τους φακούς για τις κάμερες του iPhone να σημειώνουν πτώση μεγαλύτερη από 11% αυτή την εβδομάδα. Η αξία των μετοχών της Pegatron και της Lumentum επίσης σημείωσε πτώση 3%, των Finisar και Skyworks περίπου 2% και η μετοχή της Foxconn σχεδόν κατά 1%.

 

Τα καλά νέα για την Apple είναι ότι η φετινή εορταστική περίοδος ήταν από τις καλύτερες για την εταιρεία, αν όχι η καλύτερη. Σύμφωνα με αναλυτές, η Apple πούλησε περισσότερα από 90 εκατομμύρια iPhone τους τελευταίους τρεις μήνες, νούμερο ρεκόρ.

 

Τον Νοέμβριο ο CEO της Apple, Tim Cook είχε υπερασπιστεί την τιμή του iPhone X και είχε δηλώσει ότι οι παραγγελίες ήταν αρκετά δυνατές. Όσον αφορά στην αξία της μετοχής της Apple, είναι 50% πάνω και συνεχίζει να βρίσκεται σε πορεία για να αποτελέσει την πρώτη εταιρεία στον κόσμο της οποίας η χρηματιστηριακή αξία θα φτάσει το $1 τρισεκατομμύριο.

 

Link.png Site: CNN